När hösten kryper närmare och temperaturen sjunker. Morgnarna är kyliga och kvällarna mörknar allt tidigare, då är det som härligast i mitt lilla krypin. Tomatplantorna dignar under rodnande frukt, ibland klarar inte plantan tyngden utan knäcks under sin börda trots idoga försök till stöttning. När det händer får man rädda det som räddas kan. Med omsorg, solljus och kärlek ska nog de små och omogna också få färg på kinderna och mogna på sig så småningom. Det är värt att reflektera över även i jobbet som lärare, eleverna skulle kunna jämföras med sköra växter som behöver vattnas och gödslas och ibland även med försiktighet tuktas så att de kan växa, mogna, blomma ut och bära frukt...
Jag fick ett infall och blev vansinnigt sugen på att baka biskvier. Mina försök till temperering har alltid misslyckats, men den här gången blev det faktiskt lyckat, beskriver här nedan hur jag gjort. Hemligheten med en lyckad smörkräm är att vispa den länge, längre än du tror, den ska vara luftig och vit innan chokladen, ägget och kaffet hälls i. Tokigt goda kaffedoftande chokladbiskvier blev resultatet! Ingredienser till kaffebiskvier: Botten 280 g mandelmassa 5 msk strösocker 2 äggvitor Smörkräm 175 g smör, rumstempererat 3 dl florsocker 1 äggula 1 tsk vaniljsocker Smaksättning: 75 g smält choklad 5 msk espresso Toppning: 200-300 g choklad (tempererad). Gör så här: Sätt ugnen på 180 grader. Riv mandelmassan på ett rivjärn och blanda med sockret. Blanda i äggvita så att den blir klumpfri. Spritsa ut bottnar ca 3 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen ca 8-10 minuter. Vispa smör och florsocker, ...


Kommentarer
Skicka en kommentar