Fortsätt till huvudinnehåll

Passionerad hallontårta


Min mamma fyllde år och önskade sig en tårta, inte sötsliskig, gärna lite syrlig med frukt eller bär var önskemålet.Resultatet blev kanske den godaste tårta jag någonsin gjort!

Vaniljbottnar enligt tre lika recept:
sockerrus.se/ovriga-bakverk/choklad/recept-tartbotten-bas-vanilj-och-citrus/

Hallonmousse:
125 g frysta hallon
1 gelatinblad
1 äggula
0,25 dl socker
2,5 dl vispgrädde
nypa bakpulver

1. koka de frysta hallonen och sila bort kärnorna.
2. Lägg gelatinet i kallt vatten i cirka fem minuter. Krama ur vattnet och blanda med hallonen.
3. Låt det svalna lite.
4. Vispa äggulan och sockret fluffigt och blanda sedan i hallonsåsen.
5. Vispa grädden hårt med bakpulvret och vänd ner hallon- äggsmeten lite i taget.
6. Låt moussen stå till sig lite några timmar.
7. Spritsa en kant av maräng innan du fyller tårtan för att undvika rosa kladd utanpå.
8. Spritsa eller bred mousse på tårtbotten.
9. Tryck ned lite färska hallon i fyllningen.


Passionscurd
2 msk finrivet citronskal
1 dl färskpressad citronjuice
1 dl urgröpta passionsfruktskärnor
2 ägg
1 äggula
1 dl strösocker
2 tsk muscovadosocker
50 g rumsvarmt smör

Gör så här: Vispa ihop och värm citron- skal och juice, passionsfruktskött i en kastrull. Sila av kärnorna. Vispa i ägg, äggula och socker i kastrullen. Sjud krämen under omrörning tills den tjocknar. Ta från värmen. Klicka ner smör och rör tills det har smält. Låt kallna helt.
Om du vill kan du blanda i en eller två msk passionskärnor, det ger en crunch till tårtan.
Spritsa en ring med maräng även på denna botten så att inte curden läcker ut när du lägger ihop tårtan.

Italiensk maräng:
125 g äggvita (ca 4 ägg)
50 g vatten (ca 0,5 dl)
210 g strösocker (ca 2,25 dl)

Gör så här:
Vispa äggvitan till ett hårt skum med elvisp.
Koka upp vatten och socker till 121 grader.
Häll med en tunn stråle ner sockerlagen i äggvitan och vispa samtidigt med elvispen på maxhastighet. Fortsätt att vispa tills marängen är kall. Jag spritsar en ram av maräng runt ytterkanten av varje tårtlager så att fyllningen håller sig på plats. Spritsa sedan marängen på tårtan och bränn av den med en gasbrännare innan servering.

Jag toppade med färska hallon och noblesse, citronmeliss och basilikablom.






Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kaffedoftande chokladbiskvier

 Jag fick ett infall och blev vansinnigt sugen på att baka biskvier. Mina försök till temperering har alltid misslyckats, men den här gången blev det faktiskt lyckat, beskriver här nedan hur jag gjort.  Hemligheten med en lyckad smörkräm är att vispa den länge, längre än du tror, den ska vara luftig och vit innan chokladen, ägget och kaffet hälls i. Tokigt goda kaffedoftande chokladbiskvier blev resultatet!  Ingredienser till kaffebiskvier: Botten 280 g mandelmassa 5 msk strösocker 2 äggvitor   Smörkräm 175 g smör, rumstempererat 3 dl florsocker 1 äggula 1 tsk vaniljsocker   Smaksättning: 75 g smält choklad 5 msk espresso   Toppning: 200-300 g choklad (tempererad).   Gör så här: Sätt ugnen på 180 grader. Riv mandelmassan på ett rivjärn och blanda med sockret. Blanda i äggvita så att den blir klumpfri. Spritsa ut bottnar ca 3 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen ca 8-10 minuter. Vispa smör och florsocker, ...

Vit choklad och limetryffel med påskfeeling

Fick lite påskfeeling och hittade ett grundrecept som jag gjorde om och gjorde till mitt! Ingredienser: 0.75 dl vispgrädde 300 g vit choklad 1 lime både rivet skal och saft Ca 100 g kokos Gul hushållsfärg Hur gör man: Värm grädde i en kastrull (inte koka) Tillsätt vit choklad Rör till en len smet Tillsätt rivet limeskal och limejuice Rör ordentligt Låt svalna i kyl Färga kokosen gul (jag färgade med gelefärg gul och guld) Rulla smeten till bollar och rulla i den färgade kokosen.  Använd gärna teskedar, Kladdigt värre!! Förvara i kylen om du hinner innan de försvunnit in i munnen. Magiskt goda!