Fortsätt till huvudinnehåll

Kaffedoftande chokladbiskvier

 Jag fick ett infall och blev vansinnigt sugen på att baka biskvier.

Mina försök till temperering har alltid misslyckats, men den här gången blev det faktiskt lyckat, beskriver här nedan hur jag gjort. 

Hemligheten med en lyckad smörkräm är att vispa den länge, längre än du tror, den ska vara luftig och vit innan chokladen, ägget och kaffet hälls i.

Tokigt goda kaffedoftande chokladbiskvier blev resultatet! 




Ingredienser till kaffebiskvier:

Botten
280 g mandelmassa
5 msk strösocker
2 äggvitor
 
Smörkräm
175 g smör, rumstempererat
3 dl florsocker
1 äggula
1 tsk vaniljsocker
 
Smaksättning:
75 g smält choklad
5 msk espresso
 
Toppning:
200-300 g choklad (tempererad).
 
Gör så här:
  • Sätt ugnen på 180 grader.
  • Riv mandelmassan på ett rivjärn och blanda med sockret. Blanda i äggvita så att den blir klumpfri. Spritsa ut bottnar ca 3 cm i diameter.
  • Grädda i mitten av ugnen ca 8-10 minuter.
  • Vispa smör och florsocker, länge, det ska bli vitt och fluffigt. Vispa ner äggulan och smaksättningen (kaffe och choklad).
  • Lägg på smörkräm på de avsvalnade bottnarna.
  • Kyl biskvierna med smörkrämen.
  • Smält chokladen, temperera den gärna, och doppa biskvierna i den.
Temperering av choklad:
Tempererar choklad gör man för att den ska stelna ordentligt och inte mjukna i rumstemperatur samt för att den ska bli glansig och få fin konsistens. Tempereringen är lite tidskrävande och kräver noggrannhet. Det ska egentligen göras på en marmorskiva, men en rostfri diskbänk eller en stor rostfri bunke fungerar också. Mörk, ljus och vit choklad innehåller olika mycket kakaofett och därför skiljer sig temperaturerna åt mellan dessa.

Temperaturer:

                        Vit choklad             Ljus choklad        Mörk choklad
     Steg 1         40 grader                45 grader                45-50 grader
     Steg 2         27 grader                27 grader                28 grader
     Steg 3         30 grader                30 grader                32 grader
 
Gör så här:
1. Smält chokladen över vattenbad och häll ut tre fjärdedelar på arbetsytan.
 
2. Använd en vinkelpalett, slickepott eller degskrapa och skrapa ihop, och dra ut – tablera – chokladen fram och tillbaka om och om igen medan temperaturen sjunker (se de olika temperaturerna för chokladen).
 
3. Blanda den nu med den fjärdedel som är kvar (se slutlig temperatur).

Droppa lite choklad på ett bakplåtspapper för att göra ett test. Den ska stelna ganska snabbt i rumstemperatur och få en glansig yta.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Passionerad hallontårta

Min mamma fyllde år och önskade sig en tårta, inte sötsliskig, gärna lite syrlig med frukt eller bär var önskemålet.Resultatet blev kanske den godaste tårta jag någonsin gjort! Vaniljbottnar enligt tre lika recept: sockerrus.se/ovriga-bakverk/choklad/recept-tartbotten-bas-vanilj-och-citrus/ Hallonmousse: 125 g frysta hallon 1 gelatinblad 1 äggula 0,25 dl socker 2,5 dl vispgrädde nypa bakpulver 1. koka de frysta hallonen och sila bort kärnorna. 2. Lägg gelatinet i kallt vatten i cirka fem minuter. Krama ur vattnet och blanda med hallonen. 3. Låt det svalna lite. 4. Vispa äggulan och sockret fluffigt och blanda sedan i hallonsåsen. 5. Vispa grädden hårt med bakpulvret och vänd ner hallon- äggsmeten lite i taget. 6. Låt moussen stå till sig lite några timmar. 7. Spritsa en kant av maräng innan du fyller tårtan för att undvika rosa kladd utanpå. 8. Spritsa eller bred mousse på tårtbotten. 9. Tryck ned lite färska hallon i fyllningen. Passionscurd 2 msk finrivet ...

Vit choklad och limetryffel med påskfeeling

Fick lite påskfeeling och hittade ett grundrecept som jag gjorde om och gjorde till mitt! Ingredienser: 0.75 dl vispgrädde 300 g vit choklad 1 lime både rivet skal och saft Ca 100 g kokos Gul hushållsfärg Hur gör man: Värm grädde i en kastrull (inte koka) Tillsätt vit choklad Rör till en len smet Tillsätt rivet limeskal och limejuice Rör ordentligt Låt svalna i kyl Färga kokosen gul (jag färgade med gelefärg gul och guld) Rulla smeten till bollar och rulla i den färgade kokosen.  Använd gärna teskedar, Kladdigt värre!! Förvara i kylen om du hinner innan de försvunnit in i munnen. Magiskt goda!