Fortsätt till huvudinnehåll

Livets kurvbollar











Sitter i växthuset och hör regnet smattra mot taket. Det är ett behagligt knattrande och doften av fuktig mylla tränger genom mina näsborrar. Jag plockar lite döda eller döende blad på gurkplantan. När jag försöker hitta sätt att stötta den överbelastade  tomatplantan sprids det en lätt stickande doft, jag kan inte ens beskriva den. Det luktar tomatplanta helt enkelt! Några av gurkorna ser lite lustiga ut, de skulle inte bli godkända till försäljning, det kan jag garantera. Misstänker att bristande bevattning under en kort period ledde till formen, men jag vet inte, och vad har det egentligen för betydelse hur de ser ut? Ibland när jag sitter här funderar jag över livet. Det skickar nya kurvbollar att hantera mest hela tiden. Livet är skört, ute i världen är det terrordåd, vansinniga människor som i blind tro tycker sig ha rätt att döda andra, människor som dömer varandra efter hudfärg, religion, etnicitet och könstillhörighet. Människor som inte får älska vem de vill och tvingas dölja sitt rätta jag under en slöja av förtryck, en slöja som inte alltid, långt ifrån alltid är av tyg utan ofta av normer och värderingar, förväntningar på vem du "borde" vara... De där kurvbollarna som livet skickar, de är inte alltid lätta att hantera, men ofta ger de perspektiv på livet. När man ständigt lever med   hotet om att något inifrån den egna kroppen kan hota ens barns existens, då ser man ljuspunkterna så mycket klarare. När tonåringen kommer hem överlycklig efter första dagen i nya skolan  och lyser av nyfunnet självförtroende och en återfunnen glädje att gå till skolan. Då bleknar oron och man lever i nuet. Det är så viktigt, för vad är egentligen viktigt här i livet? Ta till vara på varandra, sopa bort energitjuvarna och njut av livet, för det är här NU!






En stöttad överlastad tomatplanta


Lilla gurka, du kanske ser annorlunda ut, men vad gör väl det? Det är ändå ditt inre som räknas!


Trodde vinrankad var uträknad, de här små bären visar att även i de tuffaste tider så kan det spira..


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kaffedoftande chokladbiskvier

 Jag fick ett infall och blev vansinnigt sugen på att baka biskvier. Mina försök till temperering har alltid misslyckats, men den här gången blev det faktiskt lyckat, beskriver här nedan hur jag gjort.  Hemligheten med en lyckad smörkräm är att vispa den länge, längre än du tror, den ska vara luftig och vit innan chokladen, ägget och kaffet hälls i. Tokigt goda kaffedoftande chokladbiskvier blev resultatet!  Ingredienser till kaffebiskvier: Botten 280 g mandelmassa 5 msk strösocker 2 äggvitor   Smörkräm 175 g smör, rumstempererat 3 dl florsocker 1 äggula 1 tsk vaniljsocker   Smaksättning: 75 g smält choklad 5 msk espresso   Toppning: 200-300 g choklad (tempererad).   Gör så här: Sätt ugnen på 180 grader. Riv mandelmassan på ett rivjärn och blanda med sockret. Blanda i äggvita så att den blir klumpfri. Spritsa ut bottnar ca 3 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen ca 8-10 minuter. Vispa smör och florsocker, ...

Passionerad hallontårta

Min mamma fyllde år och önskade sig en tårta, inte sötsliskig, gärna lite syrlig med frukt eller bär var önskemålet.Resultatet blev kanske den godaste tårta jag någonsin gjort! Vaniljbottnar enligt tre lika recept: sockerrus.se/ovriga-bakverk/choklad/recept-tartbotten-bas-vanilj-och-citrus/ Hallonmousse: 125 g frysta hallon 1 gelatinblad 1 äggula 0,25 dl socker 2,5 dl vispgrädde nypa bakpulver 1. koka de frysta hallonen och sila bort kärnorna. 2. Lägg gelatinet i kallt vatten i cirka fem minuter. Krama ur vattnet och blanda med hallonen. 3. Låt det svalna lite. 4. Vispa äggulan och sockret fluffigt och blanda sedan i hallonsåsen. 5. Vispa grädden hårt med bakpulvret och vänd ner hallon- äggsmeten lite i taget. 6. Låt moussen stå till sig lite några timmar. 7. Spritsa en kant av maräng innan du fyller tårtan för att undvika rosa kladd utanpå. 8. Spritsa eller bred mousse på tårtbotten. 9. Tryck ned lite färska hallon i fyllningen. Passionscurd 2 msk finrivet ...

Vit choklad och limetryffel med påskfeeling

Fick lite påskfeeling och hittade ett grundrecept som jag gjorde om och gjorde till mitt! Ingredienser: 0.75 dl vispgrädde 300 g vit choklad 1 lime både rivet skal och saft Ca 100 g kokos Gul hushållsfärg Hur gör man: Värm grädde i en kastrull (inte koka) Tillsätt vit choklad Rör till en len smet Tillsätt rivet limeskal och limejuice Rör ordentligt Låt svalna i kyl Färga kokosen gul (jag färgade med gelefärg gul och guld) Rulla smeten till bollar och rulla i den färgade kokosen.  Använd gärna teskedar, Kladdigt värre!! Förvara i kylen om du hinner innan de försvunnit in i munnen. Magiskt goda!