Fortsätt till huvudinnehåll

Växthuset, mitt andningshål i vardagen!



När jag fyllde 40 fick jag ett växthus, jag hade i förbigående nämnt för min man att jag tyckte det verkade mysigt och kanske någon gång skulle vilja ha ett.  Han fick då en snilleblixt! Han skulle få släkt och vänner att bidra till detta projekt. Vi kan väl säga så här… Jag var inte alls övertygad om att jag verkligen ville ha ett växthus där och då, det var mer en förflugen tanke som han nappade på och sedan körde 100 % för att genomföra.  

På min födelsedag kom det således rätt många kuvert med pengar och diverse plantor som jag något förvånad tog emot. Efter några vändor med granndiskussioner kring placering osv. så drog vi igång ”projekt växthus”.   Bara det här att leta reda på det perfekta växthuset till det bästa priset var ett äventyr.  Vi åkte runt och kollade, läste på och ställde frågor, undersökte och gjorde listor, jag var fortfarande inte 100% på att det här var vad jag ville, men släkten hade ju samlat och ju mer vi kollade,  desto säkrare blev jag på vad jag ville ha. Jag fyller år i juli och i december beställde vi ett växthus till pangpris på nätet. Vi kände oss supermodiga, jag som inte ens hade beställt ett par skor via nätet gjorde en jätteinvestering helt osett, mitt lätt sjukliga kontrollbehov var mycket svårkontrollerat i det här läget kan jag säga!

När så växthuset kom, i delar, som ett jäkla plockepinnspel från IKEA,  så var det naturligtvis skadat.  Det fixade vi efter många om och men till, och sedan skulle det sättas ihop. Jag är ju något av en tidsoptimist och tror att allt går jättefort och ska vara jätteenkelt. Well, det skulle gjutas plintar och det skulle grävas och jämnas mark, först efter det skulle de där pinnarna och skivorna pillas ihop… Jag är ju en ganska otålig person, fort ska det gå! Nåväl det tog väl en dryg vecka i slutet av april, med sena kvällar och arbete med ficklampor i mörker innan det väl var på plats, men jösses vad bra det blev!


Idag är jag så lycklig över det här växthuset, det är en oas där jag kan släppa allt annat, min otåliga själ kan på något sätt slappna av där. Det är som avkoppling även fast jag hela tiden håller på med någonting.  En latte i växthuset innebär för mig tid att sortera mina röriga och rörliga tankar, egentid med kvalité, reflektion över arbete och livet i allmänhet.  Det är sällan jag sitter där och bara hänger en längre stund, jag gör någonting samtidigt, plockar bland bladen, vattnar, fixar och donar samtidigt som tankarna får flyga fritt.  Är jag upprörd så är det numera hit jag går, växterna och doften av mylla liksom lugnar mitt hetsiga inre. Ja jag ska inte överdriva växthusets effekt, om jag inte tränar tre dagar i veckan så finns det inget växthus i världen som kan få mig att funka vettigt, men det hjälper till, som en lisa för själen i en uppskruvad värld.





Det nyuppsatta växthuset 2016
 
Våren 2017 ser det ut så här













 

Bevattningssystemet på plats och förhoppningsvis tar du dig lilla vindruva...


En nyvattnad timjan, så luddig och så god..

En nyplanterad paprikaplanta, ska det bli något av dig månntro...
 


Bladspenat

Ruccola min peppriga vän...


Potatis i hink, kanske får vi potatis till midsommar...


Lilla gurkplanta, väx, väx dig stor och stark...





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kaffedoftande chokladbiskvier

 Jag fick ett infall och blev vansinnigt sugen på att baka biskvier. Mina försök till temperering har alltid misslyckats, men den här gången blev det faktiskt lyckat, beskriver här nedan hur jag gjort.  Hemligheten med en lyckad smörkräm är att vispa den länge, längre än du tror, den ska vara luftig och vit innan chokladen, ägget och kaffet hälls i. Tokigt goda kaffedoftande chokladbiskvier blev resultatet!  Ingredienser till kaffebiskvier: Botten 280 g mandelmassa 5 msk strösocker 2 äggvitor   Smörkräm 175 g smör, rumstempererat 3 dl florsocker 1 äggula 1 tsk vaniljsocker   Smaksättning: 75 g smält choklad 5 msk espresso   Toppning: 200-300 g choklad (tempererad).   Gör så här: Sätt ugnen på 180 grader. Riv mandelmassan på ett rivjärn och blanda med sockret. Blanda i äggvita så att den blir klumpfri. Spritsa ut bottnar ca 3 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen ca 8-10 minuter. Vispa smör och florsocker, ...

Passionerad hallontårta

Min mamma fyllde år och önskade sig en tårta, inte sötsliskig, gärna lite syrlig med frukt eller bär var önskemålet.Resultatet blev kanske den godaste tårta jag någonsin gjort! Vaniljbottnar enligt tre lika recept: sockerrus.se/ovriga-bakverk/choklad/recept-tartbotten-bas-vanilj-och-citrus/ Hallonmousse: 125 g frysta hallon 1 gelatinblad 1 äggula 0,25 dl socker 2,5 dl vispgrädde nypa bakpulver 1. koka de frysta hallonen och sila bort kärnorna. 2. Lägg gelatinet i kallt vatten i cirka fem minuter. Krama ur vattnet och blanda med hallonen. 3. Låt det svalna lite. 4. Vispa äggulan och sockret fluffigt och blanda sedan i hallonsåsen. 5. Vispa grädden hårt med bakpulvret och vänd ner hallon- äggsmeten lite i taget. 6. Låt moussen stå till sig lite några timmar. 7. Spritsa en kant av maräng innan du fyller tårtan för att undvika rosa kladd utanpå. 8. Spritsa eller bred mousse på tårtbotten. 9. Tryck ned lite färska hallon i fyllningen. Passionscurd 2 msk finrivet ...

Vit choklad och limetryffel med påskfeeling

Fick lite påskfeeling och hittade ett grundrecept som jag gjorde om och gjorde till mitt! Ingredienser: 0.75 dl vispgrädde 300 g vit choklad 1 lime både rivet skal och saft Ca 100 g kokos Gul hushållsfärg Hur gör man: Värm grädde i en kastrull (inte koka) Tillsätt vit choklad Rör till en len smet Tillsätt rivet limeskal och limejuice Rör ordentligt Låt svalna i kyl Färga kokosen gul (jag färgade med gelefärg gul och guld) Rulla smeten till bollar och rulla i den färgade kokosen.  Använd gärna teskedar, Kladdigt värre!! Förvara i kylen om du hinner innan de försvunnit in i munnen. Magiskt goda!