Fortsätt till huvudinnehåll

Chokladdrömmar



Tårtor med choklad är himla gott, jag gillar att bryta den söta, chokladiga smaken med någon syrlig bärig smak, till exempel hallon. De tre tårtorna här nedan är just sådana smarriga varianter, väldigt olika, men riktiga chokladbomber.
Igelkottstårta till en vän som fyllt jämnt
Igelkottstårta
Den här igelkottstårtan är gjord på  tre-lika recept, med chokladsmak.
Lager ett var chokladfluff, jag smälte 3 dl grädde med ca. 100 g choklad, lät det svalna tills det var helt kallt. Jag smälter alltid chokladen i lite av grädden och rör sedan försiktigt ned resten av den kalla grädden och ställer sedan i kyl tills det är ordentligt kallt, då kan man vispa upp fluffen.
 Lager 2 innehåller hallon som värmts med lite socker och sedan svalnat.
Tårtan är täckt med marängsmörkräm jag smaksatte hälften med smält choklad.
Chokladtaggarna på sidorna är gjorda av vit och mörk choklad och igelkotten är gjord av infärgad marsipan.


Chocolate raspberry cake
Roy Fares double chocolate raspberry cake
Roy Fares har inspirerat till tårtorna här ovan, jag använde dock samma bottenrecept som tidigare eftersom jag tycker det är ett superrecept. Inte heller någon cognac hade jag i tårtan eftersom jag tycker sprit i bakverk är riktigt ruggigt!  Men ruggig det är inte denna tårta, det kan jag lova!


Chokladtårta deluxe

Riktigt maffig finsk chokladtårta deluxe
Det här är en riktigt mäktig chokladtårta för den sanne chokladälskaren. Serverar du den här, så behövs inte något annat på fikabordet, en klick grädde eller lite mjuk vaniljglass kan lätta upp den tunga chokladsmaken något.











Recept

225 g smör
350 g choklad
300 g socker
7 Ägg
120 g mandelmjöl
Ganache
150 g mörk choklad
1/2 dl passerade hallon
4 msk grädde
Tillagning:
Smält smör och choklad i vattenbad.
Vispa ägg och socker vitt.
Blanda försiktigt i smör och chokladblandningen, vänd ned mandelmjölet och blanda väl
Smörj och bröa formen väl, ha gärna bakplåtspapper i botten.
Häll smeten i formen.
Grädda kakan i 180 grader i 45 minuter, den ska vara lite kladdig i mitten.
Förbered ganachen, smält chokladen och blanda ned hallon och grädde och  häll över kakan när den svalnat, dekorera med färska hallon.









Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kaffedoftande chokladbiskvier

 Jag fick ett infall och blev vansinnigt sugen på att baka biskvier. Mina försök till temperering har alltid misslyckats, men den här gången blev det faktiskt lyckat, beskriver här nedan hur jag gjort.  Hemligheten med en lyckad smörkräm är att vispa den länge, längre än du tror, den ska vara luftig och vit innan chokladen, ägget och kaffet hälls i. Tokigt goda kaffedoftande chokladbiskvier blev resultatet!  Ingredienser till kaffebiskvier: Botten 280 g mandelmassa 5 msk strösocker 2 äggvitor   Smörkräm 175 g smör, rumstempererat 3 dl florsocker 1 äggula 1 tsk vaniljsocker   Smaksättning: 75 g smält choklad 5 msk espresso   Toppning: 200-300 g choklad (tempererad).   Gör så här: Sätt ugnen på 180 grader. Riv mandelmassan på ett rivjärn och blanda med sockret. Blanda i äggvita så att den blir klumpfri. Spritsa ut bottnar ca 3 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen ca 8-10 minuter. Vispa smör och florsocker, ...

Passionerad hallontårta

Min mamma fyllde år och önskade sig en tårta, inte sötsliskig, gärna lite syrlig med frukt eller bär var önskemålet.Resultatet blev kanske den godaste tårta jag någonsin gjort! Vaniljbottnar enligt tre lika recept: sockerrus.se/ovriga-bakverk/choklad/recept-tartbotten-bas-vanilj-och-citrus/ Hallonmousse: 125 g frysta hallon 1 gelatinblad 1 äggula 0,25 dl socker 2,5 dl vispgrädde nypa bakpulver 1. koka de frysta hallonen och sila bort kärnorna. 2. Lägg gelatinet i kallt vatten i cirka fem minuter. Krama ur vattnet och blanda med hallonen. 3. Låt det svalna lite. 4. Vispa äggulan och sockret fluffigt och blanda sedan i hallonsåsen. 5. Vispa grädden hårt med bakpulvret och vänd ner hallon- äggsmeten lite i taget. 6. Låt moussen stå till sig lite några timmar. 7. Spritsa en kant av maräng innan du fyller tårtan för att undvika rosa kladd utanpå. 8. Spritsa eller bred mousse på tårtbotten. 9. Tryck ned lite färska hallon i fyllningen. Passionscurd 2 msk finrivet ...

Vit choklad och limetryffel med påskfeeling

Fick lite påskfeeling och hittade ett grundrecept som jag gjorde om och gjorde till mitt! Ingredienser: 0.75 dl vispgrädde 300 g vit choklad 1 lime både rivet skal och saft Ca 100 g kokos Gul hushållsfärg Hur gör man: Värm grädde i en kastrull (inte koka) Tillsätt vit choklad Rör till en len smet Tillsätt rivet limeskal och limejuice Rör ordentligt Låt svalna i kyl Färga kokosen gul (jag färgade med gelefärg gul och guld) Rulla smeten till bollar och rulla i den färgade kokosen.  Använd gärna teskedar, Kladdigt värre!! Förvara i kylen om du hinner innan de försvunnit in i munnen. Magiskt goda!