Fortsätt till huvudinnehåll

Odlarfingrar är lyckliga fingrar.



Nationaldagens 30 gradiga värme chockade växterna (och människorna). Växthusdörren fick stå öppen och den sena ljumma försommarkvällen ägnades åt livsuppehållande åtgärder i form av vatten, vatten och ännu mer vatten.

Det finns få saker som är så rofyllande som att vattna, gräva, tjyva tomater och gotta runt med fingrarna i myllan. Jag blir i alla fall själalycklig, manikyrerade målade naglar får andra stå för! Att utplåna mina växters fiender är också en rätt skön känsla. Att lyckas rädda liljorna från liljebaggens framfart och att få bladlössen att flytta sina små hungriga munnar från rosor och vinbär är tillfredsställande.
Äppelträdet Katja, planterat i höstas.


I år tycks bladlusen trivas som fisken i vattnet, de är speciellt förtjusta i mina stackars rosenknoppar, så medan lilla äppelträdet Katja fick duschas av vattenspridaren så gick jag till hård nattlig attack. Beväpnad med en blomspruta preppad med såpa, rödsprit och vatten. Sprayade varenda rosknopp och blad, en timma senare sprutade jag hårt med vattenstråle på dem så att alla ägg och löss skulle gå hädan. Håll nu tummarna att det funkar!
Rosenknopp på klätterrosen New dawn som slingrar sig upp i sin nybyggda spaljé 

Idag ska jag åka och köpa lite terakottakrukor till alla tomatplantorna, de börjar bli lite purkna nu när det blir trångt om tårna. Varenda frö har genererat en planta, vilket innebär att närnre 90 plantor ska få plats. Krukorna räcker liksom inte till och jag har inte hjärta att låta dem dö när de nu har kommit upp, så endel flyttar till mina kompisar och andra sätts ut här och var i trädgården. Vi får väl se hur det utvecklas de närmaste veckorna.
Tomater, paprikor och gurkor slåss om utrymmet, nästan 90 plantor är lite mycket och de börjar få det trångt om fossingarna. Dags för om och utplantering!

Vindruvan, Vitis Zilga verkar trivas bra i värmen.

Lite samplantering av lök, vitlök, sockerärt och sallad som kommit upp i olika stadier. I bakgrunden skymtar det nyanlagda potatislandet.

I år har jordgubbarna fått flytta in i småkorgar som hänger på vårt nybyggda spaljéstaket!



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kaffedoftande chokladbiskvier

 Jag fick ett infall och blev vansinnigt sugen på att baka biskvier. Mina försök till temperering har alltid misslyckats, men den här gången blev det faktiskt lyckat, beskriver här nedan hur jag gjort.  Hemligheten med en lyckad smörkräm är att vispa den länge, längre än du tror, den ska vara luftig och vit innan chokladen, ägget och kaffet hälls i. Tokigt goda kaffedoftande chokladbiskvier blev resultatet!  Ingredienser till kaffebiskvier: Botten 280 g mandelmassa 5 msk strösocker 2 äggvitor   Smörkräm 175 g smör, rumstempererat 3 dl florsocker 1 äggula 1 tsk vaniljsocker   Smaksättning: 75 g smält choklad 5 msk espresso   Toppning: 200-300 g choklad (tempererad).   Gör så här: Sätt ugnen på 180 grader. Riv mandelmassan på ett rivjärn och blanda med sockret. Blanda i äggvita så att den blir klumpfri. Spritsa ut bottnar ca 3 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen ca 8-10 minuter. Vispa smör och florsocker, ...

Passionerad hallontårta

Min mamma fyllde år och önskade sig en tårta, inte sötsliskig, gärna lite syrlig med frukt eller bär var önskemålet.Resultatet blev kanske den godaste tårta jag någonsin gjort! Vaniljbottnar enligt tre lika recept: sockerrus.se/ovriga-bakverk/choklad/recept-tartbotten-bas-vanilj-och-citrus/ Hallonmousse: 125 g frysta hallon 1 gelatinblad 1 äggula 0,25 dl socker 2,5 dl vispgrädde nypa bakpulver 1. koka de frysta hallonen och sila bort kärnorna. 2. Lägg gelatinet i kallt vatten i cirka fem minuter. Krama ur vattnet och blanda med hallonen. 3. Låt det svalna lite. 4. Vispa äggulan och sockret fluffigt och blanda sedan i hallonsåsen. 5. Vispa grädden hårt med bakpulvret och vänd ner hallon- äggsmeten lite i taget. 6. Låt moussen stå till sig lite några timmar. 7. Spritsa en kant av maräng innan du fyller tårtan för att undvika rosa kladd utanpå. 8. Spritsa eller bred mousse på tårtbotten. 9. Tryck ned lite färska hallon i fyllningen. Passionscurd 2 msk finrivet ...

Vit choklad och limetryffel med påskfeeling

Fick lite påskfeeling och hittade ett grundrecept som jag gjorde om och gjorde till mitt! Ingredienser: 0.75 dl vispgrädde 300 g vit choklad 1 lime både rivet skal och saft Ca 100 g kokos Gul hushållsfärg Hur gör man: Värm grädde i en kastrull (inte koka) Tillsätt vit choklad Rör till en len smet Tillsätt rivet limeskal och limejuice Rör ordentligt Låt svalna i kyl Färga kokosen gul (jag färgade med gelefärg gul och guld) Rulla smeten till bollar och rulla i den färgade kokosen.  Använd gärna teskedar, Kladdigt värre!! Förvara i kylen om du hinner innan de försvunnit in i munnen. Magiskt goda!