Fortsätt till huvudinnehåll

Midsommar 2019





Det var längesedan jag kände mig sugen på tårtbak, men när midsommar närmade sig så kom lusten tillbaka. Årets midsommartårta bär smak av passionsfrukt och hallon.
Det blev kanske inte den rakaste och snyggaste av tårtor, men den är fylld av kärlek, tillförsikt  och livsglädje precis som jag är just nu och jag tycker det syns på tårtan.
Midsommar med sol och värme i roslagens famn bräcker det mesta. Ser fram emot en skön och avkopplande sommar!

Här kommer recept på tårtan:

Botten:
4 ägg
1,5 dl socker
1 dl potatismjöl
1 dl selfrising vetemjöl
1 tsk bakpulver (2 om du har vanligt mjöl)

Sätt igång ugnen på 175 grader.

Vispa ägg och socker pösigt
Blanda mjölsorterna och bakpulvret.
Sikta ned mjölblandningen och vänd försiktigt runt den tills det blir en jämn smet.

Häll i en smord och mjölad form.

Grädda i nedre delen av ugnen ca. 40 minuter.

Stjälp upp kakan och låt den svalna innan du delar den i tre lika tjocka delar.

Passionscurd:
2 msk finrivet citronskal
1 dl färskpressad citronjuice
1 dl  passionsfruktspure'
2 ägg
1 äggula
1 dl strösocker
2 tsk muscovadosocker
50 g rumsvarmt smör

Gör så här:
* Vispa ihop och värm citron- skal och juice, passionsfruktskött i en kastrull. Om du använt färska frukter, sila av kärnorna.
*Vispa i ägg, äggula och socker i kastrullen. *Sjud krämen under omrörning tills den tjocknar.
*Ta från värmen. Klicka ner smör och rör tills det har smält.
*Låt kallna helt.

Passionsgrädde:
Ca 2 dl Passionscurd
2 msk Marsanpulver
2,5 dl Ovispad grädde
2 dl Vispad grädde
1 msk Vaniljsocker

Gör så här:
Blanda marsanpulver och ovispad grädde, tillsätt vaniljsocker och passionscurd.
Vänd ned den vispade grädden.

Syrlig hallonröra:
2,5 dl Frysta hallon
1/4 dl gelesocker
1/4 Pressad citron

Gör så här:
Koka ca 5 minuter.
Låt svalna.

Magisk hallonröra:
Resten av passionsgrädden
175 g Philadelphiaost
0.25 dl Florsocker
200 g färska hallon
1/2 pressad citron

Gör så här:
Blanda philadelphiaost med florsocker
Tillsätt passionsgrädde och citron.
Skopa hälften till en annan bytta som du ställer åt sidan.
Blanda ner hallonen i ostblandningen.

Topping:
5 dl vispad grädde
Den kvarvarande ostblandningen
1 msk marsanpulver
Vispa ihop till en spritsbar smet.


Jordgubbar och hallon till toppen.

Bygg tårtan:
Lägg ett tunt lager Passionscurd på en botten.
Låt dra en stund.
Bred över ett tjockt lager passionsgrädde.
Lägg en botten ovanpå.
Lägg på ett tunt lager syrlig hallonröra.
Låt dra en stund.
Bred över magisk hallonröra.
Lägg på locket.
Låt tårtan vila i kylskåp minst en timma.
Spackla tårtan med gräddröran, tunt på sidorna.
Spritsa runt om.
Lägg jordgubbar och hallon på toppen.
Dekorera med penséer och lavendel.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kaffedoftande chokladbiskvier

 Jag fick ett infall och blev vansinnigt sugen på att baka biskvier. Mina försök till temperering har alltid misslyckats, men den här gången blev det faktiskt lyckat, beskriver här nedan hur jag gjort.  Hemligheten med en lyckad smörkräm är att vispa den länge, längre än du tror, den ska vara luftig och vit innan chokladen, ägget och kaffet hälls i. Tokigt goda kaffedoftande chokladbiskvier blev resultatet!  Ingredienser till kaffebiskvier: Botten 280 g mandelmassa 5 msk strösocker 2 äggvitor   Smörkräm 175 g smör, rumstempererat 3 dl florsocker 1 äggula 1 tsk vaniljsocker   Smaksättning: 75 g smält choklad 5 msk espresso   Toppning: 200-300 g choklad (tempererad).   Gör så här: Sätt ugnen på 180 grader. Riv mandelmassan på ett rivjärn och blanda med sockret. Blanda i äggvita så att den blir klumpfri. Spritsa ut bottnar ca 3 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen ca 8-10 minuter. Vispa smör och florsocker, ...

Passionerad hallontårta

Min mamma fyllde år och önskade sig en tårta, inte sötsliskig, gärna lite syrlig med frukt eller bär var önskemålet.Resultatet blev kanske den godaste tårta jag någonsin gjort! Vaniljbottnar enligt tre lika recept: sockerrus.se/ovriga-bakverk/choklad/recept-tartbotten-bas-vanilj-och-citrus/ Hallonmousse: 125 g frysta hallon 1 gelatinblad 1 äggula 0,25 dl socker 2,5 dl vispgrädde nypa bakpulver 1. koka de frysta hallonen och sila bort kärnorna. 2. Lägg gelatinet i kallt vatten i cirka fem minuter. Krama ur vattnet och blanda med hallonen. 3. Låt det svalna lite. 4. Vispa äggulan och sockret fluffigt och blanda sedan i hallonsåsen. 5. Vispa grädden hårt med bakpulvret och vänd ner hallon- äggsmeten lite i taget. 6. Låt moussen stå till sig lite några timmar. 7. Spritsa en kant av maräng innan du fyller tårtan för att undvika rosa kladd utanpå. 8. Spritsa eller bred mousse på tårtbotten. 9. Tryck ned lite färska hallon i fyllningen. Passionscurd 2 msk finrivet ...

Vit choklad och limetryffel med påskfeeling

Fick lite påskfeeling och hittade ett grundrecept som jag gjorde om och gjorde till mitt! Ingredienser: 0.75 dl vispgrädde 300 g vit choklad 1 lime både rivet skal och saft Ca 100 g kokos Gul hushållsfärg Hur gör man: Värm grädde i en kastrull (inte koka) Tillsätt vit choklad Rör till en len smet Tillsätt rivet limeskal och limejuice Rör ordentligt Låt svalna i kyl Färga kokosen gul (jag färgade med gelefärg gul och guld) Rulla smeten till bollar och rulla i den färgade kokosen.  Använd gärna teskedar, Kladdigt värre!! Förvara i kylen om du hinner innan de försvunnit in i munnen. Magiskt goda!