Det var längesedan jag kände mig sugen på tårtbak, men när midsommar närmade sig så kom lusten tillbaka. Årets midsommartårta bär smak av passionsfrukt och hallon.
Det blev kanske inte den rakaste och snyggaste av tårtor, men den är fylld av kärlek, tillförsikt och livsglädje precis som jag är just nu och jag tycker det syns på tårtan.
Midsommar med sol och värme i roslagens famn bräcker det mesta. Ser fram emot en skön och avkopplande sommar!
Här kommer recept på tårtan:
Botten:
4 ägg
1,5 dl socker
1 dl potatismjöl
1 dl selfrising vetemjöl
1 tsk bakpulver (2 om du har vanligt mjöl)
Sätt igång ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker pösigt
Blanda mjölsorterna och bakpulvret.
Sikta ned mjölblandningen och vänd försiktigt runt den tills det blir en jämn smet.
Häll i en smord och mjölad form.
Grädda i nedre delen av ugnen ca. 40 minuter.
Stjälp upp kakan och låt den svalna innan du delar den i tre lika tjocka delar.
Passionscurd:
2 msk finrivet citronskal
1 dl färskpressad citronjuice
1 dl passionsfruktspure'
2 ägg
1 äggula
1 dl strösocker
2 tsk muscovadosocker
50 g rumsvarmt smör
Gör så här:
* Vispa ihop och värm citron- skal och juice, passionsfruktskött i en kastrull. Om du använt färska frukter, sila av kärnorna.
*Vispa i ägg, äggula och socker i kastrullen. *Sjud krämen under omrörning tills den tjocknar.
*Ta från värmen. Klicka ner smör och rör tills det har smält.
*Låt kallna helt.
Passionsgrädde:
Ca 2 dl Passionscurd
2 msk Marsanpulver
2,5 dl Ovispad grädde
2 dl Vispad grädde
1 msk Vaniljsocker
Gör så här:
Blanda marsanpulver och ovispad grädde, tillsätt vaniljsocker och passionscurd.
Vänd ned den vispade grädden.
Syrlig hallonröra:
2,5 dl Frysta hallon
1/4 dl gelesocker
1/4 Pressad citron
Gör så här:
Koka ca 5 minuter.
Låt svalna.
Magisk hallonröra:
Resten av passionsgrädden
175 g Philadelphiaost
0.25 dl Florsocker
200 g färska hallon
1/2 pressad citron
Gör så här:
Blanda philadelphiaost med florsocker
Tillsätt passionsgrädde och citron.
Skopa hälften till en annan bytta som du ställer åt sidan.
Blanda ner hallonen i ostblandningen.
Topping:
5 dl vispad grädde
Den kvarvarande ostblandningen
1 msk marsanpulver
Vispa ihop till en spritsbar smet.
Jordgubbar och hallon till toppen.
Bygg tårtan:
Lägg ett tunt lager Passionscurd på en botten.
Låt dra en stund.
Bred över ett tjockt lager passionsgrädde.
Lägg en botten ovanpå.
Lägg på ett tunt lager syrlig hallonröra.
Låt dra en stund.
Bred över magisk hallonröra.
Lägg på locket.
Låt tårtan vila i kylskåp minst en timma.
Spackla tårtan med gräddröran, tunt på sidorna.
Spritsa runt om.
Lägg jordgubbar och hallon på toppen.
Dekorera med penséer och lavendel.




Kommentarer
Skicka en kommentar