Fortsätt till huvudinnehåll

Vildjästbullar





Så här i Covid19/coronatider när jästen tycks vara lika eftertraktad som gula ärtor och toapapper i butikerna sökte jag runt på nätet efter ett recept på bullar utan jäst. Jag stötte på det här och döm om min förvåning när surdegen är samma som jag brukar baka levain med och som jag delat här:
https://evaslyckligatradgard.blogspot.com/2020/01/surdegslevain-pa-vildjast.html?m=1

De här bullarna blev galet goda, ingen skillnad mot "vanliga" alls. Jag har såklart gjort om lite i grundreceptet och det är superlätt att göra mjölkfritt.

 Så kör på och baka för glatta livet, njut av livet även när det känns som att universum skakar i sina grundvalar!

KANELBULLAR PÅ VILDJÄST, ca. 20 bullar

600 g levainsurdeg steg 1-3
600 g vetemjöl varav ca 200 g self rising vetemjöl
Som kan ersättas med 1 tsk bikarbonat och 200 g vanligt vetemjöl
150 g smör (mjölkfritt om du önskar)
120 g sirap
1 msk kardemumma
1 ägg
300 g havremjölk
1/2 tsk salt

-Smält smöret och värm havremjölken till ca 37 grader.
-mortla kardemumman och blanda sedan alltsamman i en bunke.
-Arbeta degen tills den är smidig och fin. Jag blandade i bakmaskinen i cirka 5 minuter.
-Sätt plast på bunken och låt jäsa tills degen uppnått ungefär dubbel storlek. Min deg stod i cirka 4 timmar i värmen ovanför kylen.

Remons/fyllning:
Jag vispar alltid ihop med elvisp och blandade denna gång vanilj och kardemumma, men det är en smaksak.
200 g rumsvarmt smör
1-2 dl socker
1 ägg
2 tsk vaniljsocker /2 msk kanel/2 tsk kardemumma.

Utbakning:
-Kavla ut degen ca 0.3 cm tjock och kladda på remonsen jämnt.
-Rulla ihop.
-Jag skar ca 3 cm tjocka bitar. Det blev 25 stycken ganska stora bullar.
-Låt jäsa ca. 2 timmar på plåten under en handduk.
- Pensla med äggstrykning:
1 ägg
2 msk vatten
0.5 tsk salt
- strö på pärlsocker
- Grädda 250°, 10–15 minuter.
Mumsa på!!


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kaffedoftande chokladbiskvier

 Jag fick ett infall och blev vansinnigt sugen på att baka biskvier. Mina försök till temperering har alltid misslyckats, men den här gången blev det faktiskt lyckat, beskriver här nedan hur jag gjort.  Hemligheten med en lyckad smörkräm är att vispa den länge, längre än du tror, den ska vara luftig och vit innan chokladen, ägget och kaffet hälls i. Tokigt goda kaffedoftande chokladbiskvier blev resultatet!  Ingredienser till kaffebiskvier: Botten 280 g mandelmassa 5 msk strösocker 2 äggvitor   Smörkräm 175 g smör, rumstempererat 3 dl florsocker 1 äggula 1 tsk vaniljsocker   Smaksättning: 75 g smält choklad 5 msk espresso   Toppning: 200-300 g choklad (tempererad).   Gör så här: Sätt ugnen på 180 grader. Riv mandelmassan på ett rivjärn och blanda med sockret. Blanda i äggvita så att den blir klumpfri. Spritsa ut bottnar ca 3 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen ca 8-10 minuter. Vispa smör och florsocker, ...

Passionerad hallontårta

Min mamma fyllde år och önskade sig en tårta, inte sötsliskig, gärna lite syrlig med frukt eller bär var önskemålet.Resultatet blev kanske den godaste tårta jag någonsin gjort! Vaniljbottnar enligt tre lika recept: sockerrus.se/ovriga-bakverk/choklad/recept-tartbotten-bas-vanilj-och-citrus/ Hallonmousse: 125 g frysta hallon 1 gelatinblad 1 äggula 0,25 dl socker 2,5 dl vispgrädde nypa bakpulver 1. koka de frysta hallonen och sila bort kärnorna. 2. Lägg gelatinet i kallt vatten i cirka fem minuter. Krama ur vattnet och blanda med hallonen. 3. Låt det svalna lite. 4. Vispa äggulan och sockret fluffigt och blanda sedan i hallonsåsen. 5. Vispa grädden hårt med bakpulvret och vänd ner hallon- äggsmeten lite i taget. 6. Låt moussen stå till sig lite några timmar. 7. Spritsa en kant av maräng innan du fyller tårtan för att undvika rosa kladd utanpå. 8. Spritsa eller bred mousse på tårtbotten. 9. Tryck ned lite färska hallon i fyllningen. Passionscurd 2 msk finrivet ...

Vit choklad och limetryffel med påskfeeling

Fick lite påskfeeling och hittade ett grundrecept som jag gjorde om och gjorde till mitt! Ingredienser: 0.75 dl vispgrädde 300 g vit choklad 1 lime både rivet skal och saft Ca 100 g kokos Gul hushållsfärg Hur gör man: Värm grädde i en kastrull (inte koka) Tillsätt vit choklad Rör till en len smet Tillsätt rivet limeskal och limejuice Rör ordentligt Låt svalna i kyl Färga kokosen gul (jag färgade med gelefärg gul och guld) Rulla smeten till bollar och rulla i den färgade kokosen.  Använd gärna teskedar, Kladdigt värre!! Förvara i kylen om du hinner innan de försvunnit in i munnen. Magiskt goda!