Så här i Covid19/coronatider när jästen tycks vara lika eftertraktad som gula ärtor och toapapper i butikerna sökte jag runt på nätet efter ett recept på bullar utan jäst. Jag stötte på det här och döm om min förvåning när surdegen är samma som jag brukar baka levain med och som jag delat här:
https://evaslyckligatradgard.blogspot.com/2020/01/surdegslevain-pa-vildjast.html?m=1
De här bullarna blev galet goda, ingen skillnad mot "vanliga" alls. Jag har såklart gjort om lite i grundreceptet och det är superlätt att göra mjölkfritt.
Så kör på och baka för glatta livet, njut av livet även när det känns som att universum skakar i sina grundvalar!
KANELBULLAR PÅ VILDJÄST, ca. 20 bullar
600 g levainsurdeg steg 1-3
600 g vetemjöl varav ca 200 g self rising vetemjöl
Som kan ersättas med 1 tsk bikarbonat och 200 g vanligt vetemjöl
150 g smör (mjölkfritt om du önskar)
120 g sirap
1 msk kardemumma
1 ägg
300 g havremjölk
1/2 tsk salt
-Smält smöret och värm havremjölken till ca 37 grader.
-mortla kardemumman och blanda sedan alltsamman i en bunke.
-Arbeta degen tills den är smidig och fin. Jag blandade i bakmaskinen i cirka 5 minuter.
-Sätt plast på bunken och låt jäsa tills degen uppnått ungefär dubbel storlek. Min deg stod i cirka 4 timmar i värmen ovanför kylen.
Remons/fyllning:
Jag vispar alltid ihop med elvisp och blandade denna gång vanilj och kardemumma, men det är en smaksak.
200 g rumsvarmt smör
1-2 dl socker
1 ägg
2 tsk vaniljsocker /2 msk kanel/2 tsk kardemumma.
Utbakning:
-Kavla ut degen ca 0.3 cm tjock och kladda på remonsen jämnt.
-Rulla ihop.
-Jag skar ca 3 cm tjocka bitar. Det blev 25 stycken ganska stora bullar.
-Låt jäsa ca. 2 timmar på plåten under en handduk.
- Pensla med äggstrykning:
1 ägg
2 msk vatten
0.5 tsk salt
- strö på pärlsocker
- Grädda 250°, 10–15 minuter.
Mumsa på!!



Kommentarer
Skicka en kommentar