Brödet tog slut och jag kände noll lust att trängas i matbutiken. Dels är jag rätt förkyld, och därför supernoga med hur jag hanterar hygien och deg såklart, och dels är jag lite öm i kroppen efter en smärre ridolycka för en dryg vecka sedan. I ärlighetens namn så var jag nog framförallt baksugen!
Jag hittade ett recept på tekakor, vilket jag länge tänkt prova att baka. Jag modifierade det naturligtvis lite efter mina egna tankar och förutsättningar och jäklarns vad smarriga de blev.
Recept:
Kärleksfulla tekakor deluxe
Mängd: 12 stora eller 20 mindre
Ingredienser:
50g jäst
50g smör
1/2 dl rapsolja
2 1/2 dl mjölk
2 1/2 dl vatten
2 msk strösocker
2 tsk salt
1 ägg
3 dl rågmjöl
Ca 10 dl vetemjöl.
Gör så här:
• Om du använder torrjäst så blanda det med ca hälften av mjölet och använd varmare degvätska, häll sedan vätskan över mjölblandningen och arbeta ihop. I övrigt följer du receptet nedan.
• Smula färskjästen i en bunke
• Smält smöret och tillsätt mjölk och vatten, vätskan ska bli max 37 grader varm men gärna lite ljummen.
• Häll blandningen över jästen och rör om tills jästen lösts upp.
• Tillsätt salt, ägg och socker och blanda runt.
• Tillsätt mjöl under knådning. Måttet är ungefärligt, jag utgår alltid från mindre mjöl och känner mig fram. Degen ska bli smidig och inte klibba fast men tillsätt inte för mycket mjöl för då blir brödet torrt.
• Kör degen i maskin ca 7-10 minuter.
• Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.
• Sätt ugnen på 225 grader.
• Kavla ut degen så den blir ungefär 1 cm tjock ev något tjockare.
• Stansa ut tekakor med valfri form. Jag valde hjärtan den här gången.
• Pudra lite mjöl över eller ha mjölade fingrar när du hanterar degen.
• Lägg upp dem på en plåt med bakplåtspapper och nagga dem med en gaffel eller liknande.
• Låt dem jäsa ca 30 minuter.
• Sätt in dem i ugnen ca 8-10 minuter.
Låt dem svalna lite och njut sedan av nybakade ljumma tekakor med smör och ost. Mums!!
Jag hittade ett recept på tekakor, vilket jag länge tänkt prova att baka. Jag modifierade det naturligtvis lite efter mina egna tankar och förutsättningar och jäklarns vad smarriga de blev.
Recept:
Kärleksfulla tekakor deluxe
Mängd: 12 stora eller 20 mindre
Ingredienser:
50g jäst
50g smör
1/2 dl rapsolja
2 1/2 dl mjölk
2 1/2 dl vatten
2 msk strösocker
2 tsk salt
1 ägg
3 dl rågmjöl
Ca 10 dl vetemjöl.
Gör så här:
• Om du använder torrjäst så blanda det med ca hälften av mjölet och använd varmare degvätska, häll sedan vätskan över mjölblandningen och arbeta ihop. I övrigt följer du receptet nedan.
• Smula färskjästen i en bunke
• Smält smöret och tillsätt mjölk och vatten, vätskan ska bli max 37 grader varm men gärna lite ljummen.
• Häll blandningen över jästen och rör om tills jästen lösts upp.
• Tillsätt salt, ägg och socker och blanda runt.
• Tillsätt mjöl under knådning. Måttet är ungefärligt, jag utgår alltid från mindre mjöl och känner mig fram. Degen ska bli smidig och inte klibba fast men tillsätt inte för mycket mjöl för då blir brödet torrt.
• Kör degen i maskin ca 7-10 minuter.
• Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.
• Sätt ugnen på 225 grader.
• Kavla ut degen så den blir ungefär 1 cm tjock ev något tjockare.
• Stansa ut tekakor med valfri form. Jag valde hjärtan den här gången.
• Pudra lite mjöl över eller ha mjölade fingrar när du hanterar degen.
• Lägg upp dem på en plåt med bakplåtspapper och nagga dem med en gaffel eller liknande.
• Låt dem jäsa ca 30 minuter.
• Sätt in dem i ugnen ca 8-10 minuter.
Låt dem svalna lite och njut sedan av nybakade ljumma tekakor med smör och ost. Mums!!


Kommentarer
Skicka en kommentar