Fortsätt till huvudinnehåll

Kärleksfulla tekakor deluxe

Brödet tog slut och jag kände noll lust att trängas i matbutiken. Dels är jag rätt förkyld, och därför supernoga med hur jag hanterar hygien och deg såklart, och dels är jag lite öm i kroppen efter en smärre ridolycka för en dryg vecka sedan. I ärlighetens namn så var jag nog framförallt baksugen!

Jag hittade ett recept på tekakor, vilket jag länge tänkt prova att baka. Jag modifierade det naturligtvis lite efter mina egna tankar och förutsättningar och jäklarns vad smarriga de blev.
Recept:
Kärleksfulla tekakor deluxe
Mängd: 12 stora eller 20 mindre

Ingredienser:
50g jäst
50g smör
1/2 dl rapsolja
2 1/2 dl mjölk
2 1/2 dl vatten
2 msk strösocker
2 tsk salt
1 ägg
3 dl rågmjöl
Ca 10 dl vetemjöl.

Gör så här:
• Om du använder torrjäst så blanda det med ca hälften av mjölet och använd varmare degvätska, häll sedan vätskan över mjölblandningen och arbeta ihop. I övrigt följer du receptet nedan.

• Smula färskjästen i en bunke
• Smält smöret och tillsätt mjölk och vatten, vätskan ska bli max 37 grader varm men gärna lite ljummen.
• Häll blandningen över jästen och rör om tills jästen lösts upp.
• Tillsätt salt, ägg och socker och blanda runt.
• Tillsätt mjöl under knådning. Måttet är ungefärligt, jag utgår alltid från mindre mjöl och känner mig fram. Degen ska bli smidig och inte klibba fast men tillsätt inte för mycket mjöl för då blir brödet torrt.
• Kör degen i maskin ca 7-10 minuter.
• Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.
• Sätt ugnen på 225 grader.
• Kavla ut degen så den blir ungefär 1 cm tjock ev något tjockare.
• Stansa ut tekakor med valfri form. Jag valde hjärtan den här gången.
• Pudra lite mjöl över eller ha mjölade fingrar när du hanterar degen.
• Lägg upp dem på en plåt med bakplåtspapper och nagga dem med en gaffel eller liknande.
• Låt dem jäsa ca 30 minuter.
• Sätt in dem i ugnen ca 8-10 minuter.
Låt dem svalna lite och njut sedan av nybakade ljumma tekakor med smör och ost. Mums!!


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kaffedoftande chokladbiskvier

 Jag fick ett infall och blev vansinnigt sugen på att baka biskvier. Mina försök till temperering har alltid misslyckats, men den här gången blev det faktiskt lyckat, beskriver här nedan hur jag gjort.  Hemligheten med en lyckad smörkräm är att vispa den länge, längre än du tror, den ska vara luftig och vit innan chokladen, ägget och kaffet hälls i. Tokigt goda kaffedoftande chokladbiskvier blev resultatet!  Ingredienser till kaffebiskvier: Botten 280 g mandelmassa 5 msk strösocker 2 äggvitor   Smörkräm 175 g smör, rumstempererat 3 dl florsocker 1 äggula 1 tsk vaniljsocker   Smaksättning: 75 g smält choklad 5 msk espresso   Toppning: 200-300 g choklad (tempererad).   Gör så här: Sätt ugnen på 180 grader. Riv mandelmassan på ett rivjärn och blanda med sockret. Blanda i äggvita så att den blir klumpfri. Spritsa ut bottnar ca 3 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen ca 8-10 minuter. Vispa smör och florsocker, ...

Passionerad hallontårta

Min mamma fyllde år och önskade sig en tårta, inte sötsliskig, gärna lite syrlig med frukt eller bär var önskemålet.Resultatet blev kanske den godaste tårta jag någonsin gjort! Vaniljbottnar enligt tre lika recept: sockerrus.se/ovriga-bakverk/choklad/recept-tartbotten-bas-vanilj-och-citrus/ Hallonmousse: 125 g frysta hallon 1 gelatinblad 1 äggula 0,25 dl socker 2,5 dl vispgrädde nypa bakpulver 1. koka de frysta hallonen och sila bort kärnorna. 2. Lägg gelatinet i kallt vatten i cirka fem minuter. Krama ur vattnet och blanda med hallonen. 3. Låt det svalna lite. 4. Vispa äggulan och sockret fluffigt och blanda sedan i hallonsåsen. 5. Vispa grädden hårt med bakpulvret och vänd ner hallon- äggsmeten lite i taget. 6. Låt moussen stå till sig lite några timmar. 7. Spritsa en kant av maräng innan du fyller tårtan för att undvika rosa kladd utanpå. 8. Spritsa eller bred mousse på tårtbotten. 9. Tryck ned lite färska hallon i fyllningen. Passionscurd 2 msk finrivet ...

Vit choklad och limetryffel med påskfeeling

Fick lite påskfeeling och hittade ett grundrecept som jag gjorde om och gjorde till mitt! Ingredienser: 0.75 dl vispgrädde 300 g vit choklad 1 lime både rivet skal och saft Ca 100 g kokos Gul hushållsfärg Hur gör man: Värm grädde i en kastrull (inte koka) Tillsätt vit choklad Rör till en len smet Tillsätt rivet limeskal och limejuice Rör ordentligt Låt svalna i kyl Färga kokosen gul (jag färgade med gelefärg gul och guld) Rulla smeten till bollar och rulla i den färgade kokosen.  Använd gärna teskedar, Kladdigt värre!! Förvara i kylen om du hinner innan de försvunnit in i munnen. Magiskt goda!