Fortsätt till huvudinnehåll

Vintern kommer!


För snart två månader sedan berättade jag om mitt försök till sensommar och höstodling. Jag tänkte följa upp lite med vad man kan se nu och mina farhågor och förhoppningar inför våren. Jag gillar att tänka på våren nu när det bara är helt jämngrått och himlens färg allt oftare är den samma som jordens. Jag längtar faktiskt efter snö nu, så att ljuset har något annat än min bleka nuna att reflekteras i.



För några veckor sedan kom det faktiskt lite snö, ganska precis samtidigt slutade sallad, spenat och ruccola att växa ute i landet. Det händer absolut ingenting. Jag antar att det beror på att det faktiskt är för kallt. De har inte vissnat och jag kan skörda och använda framförallt ruccola. Salladen och spenaten är inte mer än små pyttebebisar. Några dagars brittsommar i sena september fick en av salladsplantorna att gå upp i blom och bladen att få lite fart, men under oktober och november har inte mycket hänt. Rädisorna blev inget annat än blad.
Nästa år får jag sätta frön tidigare, direkt efter potatisskörden helt enkelt, för mer än så här blir det nog inte i år!




Vintersådden i växthuset då? Den har dessvärre redan börjat skjuta blad och jag anar att det betyder att min tidiga vårskörd uteblir.  Det blev lite för varmt under någon höstvecka och fröna fick vårkänslor  i växthuset. Vi får väl se framåt februari, mars om de tar ny fart, (vilket jag inte hyser större förhoppningar kring)  eller om det får bli ny frösådd då. Himla kul att testa sig fram och våga experimentera är det i alla fall! 

Nu är nog odlingssäsongen ändå slut.
Julstjärnorna åker fram, saffransbullarna bakas och pepparkakshusen tillverkas. Snart är det adventstid, levande ljus och doften av glögg ligger som en dimma i gemaken (läs, minimalt radhus) och vi väntar på snö och julefrid! ❤


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kaffedoftande chokladbiskvier

 Jag fick ett infall och blev vansinnigt sugen på att baka biskvier. Mina försök till temperering har alltid misslyckats, men den här gången blev det faktiskt lyckat, beskriver här nedan hur jag gjort.  Hemligheten med en lyckad smörkräm är att vispa den länge, längre än du tror, den ska vara luftig och vit innan chokladen, ägget och kaffet hälls i. Tokigt goda kaffedoftande chokladbiskvier blev resultatet!  Ingredienser till kaffebiskvier: Botten 280 g mandelmassa 5 msk strösocker 2 äggvitor   Smörkräm 175 g smör, rumstempererat 3 dl florsocker 1 äggula 1 tsk vaniljsocker   Smaksättning: 75 g smält choklad 5 msk espresso   Toppning: 200-300 g choklad (tempererad).   Gör så här: Sätt ugnen på 180 grader. Riv mandelmassan på ett rivjärn och blanda med sockret. Blanda i äggvita så att den blir klumpfri. Spritsa ut bottnar ca 3 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen ca 8-10 minuter. Vispa smör och florsocker, ...

Passionerad hallontårta

Min mamma fyllde år och önskade sig en tårta, inte sötsliskig, gärna lite syrlig med frukt eller bär var önskemålet.Resultatet blev kanske den godaste tårta jag någonsin gjort! Vaniljbottnar enligt tre lika recept: sockerrus.se/ovriga-bakverk/choklad/recept-tartbotten-bas-vanilj-och-citrus/ Hallonmousse: 125 g frysta hallon 1 gelatinblad 1 äggula 0,25 dl socker 2,5 dl vispgrädde nypa bakpulver 1. koka de frysta hallonen och sila bort kärnorna. 2. Lägg gelatinet i kallt vatten i cirka fem minuter. Krama ur vattnet och blanda med hallonen. 3. Låt det svalna lite. 4. Vispa äggulan och sockret fluffigt och blanda sedan i hallonsåsen. 5. Vispa grädden hårt med bakpulvret och vänd ner hallon- äggsmeten lite i taget. 6. Låt moussen stå till sig lite några timmar. 7. Spritsa en kant av maräng innan du fyller tårtan för att undvika rosa kladd utanpå. 8. Spritsa eller bred mousse på tårtbotten. 9. Tryck ned lite färska hallon i fyllningen. Passionscurd 2 msk finrivet ...

Vit choklad och limetryffel med påskfeeling

Fick lite påskfeeling och hittade ett grundrecept som jag gjorde om och gjorde till mitt! Ingredienser: 0.75 dl vispgrädde 300 g vit choklad 1 lime både rivet skal och saft Ca 100 g kokos Gul hushållsfärg Hur gör man: Värm grädde i en kastrull (inte koka) Tillsätt vit choklad Rör till en len smet Tillsätt rivet limeskal och limejuice Rör ordentligt Låt svalna i kyl Färga kokosen gul (jag färgade med gelefärg gul och guld) Rulla smeten till bollar och rulla i den färgade kokosen.  Använd gärna teskedar, Kladdigt värre!! Förvara i kylen om du hinner innan de försvunnit in i munnen. Magiskt goda!