Körsbärssaft och plommonsaft med smak av rabarber och mynta har jag gjort i saftmajan, så himla enkelt och smidigt!
Mormors fruktkaka är en klassiker i vår familj. Ett recept fullt av minnen, den serverades alltid på ett kristallfat och var pudrad med florsocker hemma hos mormor när jag var liten. En perfekt långpannekaka (dubbla receptet för stor långpanna) som är grym att frysa in och ta fram vid väl valda tillfällen. Kan serveras som den är, eller med vaniljsås eller glass. Detta är min version av den:
Recept:
Sätt igång ugnen på 200 grader, lägg ett bakplåtspapper i en långpanna.
Sockerkaksbotten
175 gr rumsvarmt smör
3 ägg
3 dl socker
1 dl mjölk
3.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Vispa ägg och socker pösigt och vitt.
Häll i mjölken.
Blanda vetemjöl, bakpulver och vanilj och blanda ned det i äggsmeten.
Vispa i smöret (i smådelar).
Häll i långpannan som du täckt med bakplåtspapper.
Skiva plommon/körsbär/äpplen eller annan valfri frukt/bär över hela kakan.
Ha ev. På kardemumma eller kanel och socker på.
Strössla över smuldeg.
Smuldeg, gör jag på en höft, men ungefär så här:
Ca.100 g smör
Ca. 1.5 dl socker
Ca. 2-3 dl vetemjöl
Ca. 1 dl havregryn
Arbetas ihop till en smulig massa.
Ringla sirap över för lite segare yta.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter.
Jag har också tillverkat plommonmarmelad enligt följande recept:




Kommentarer
Skicka en kommentar