Fortsätt till huvudinnehåll

Höstblåst och solglimtar.



Nu är hösten här, det vissnar ned i trädgården, växthusets urlakade växtlighet behöver röjas ur och vintersådden sås. Årets skörd är omhändertagen och det är dags att förbereda nästa års planteringar. Det är med visst vemod man plockar av de sista tomaterna och paprikorna från sina plantor och lägger in dem på ett fat i hopp om att de inte ska skrumpna ihop utan istället mogna på sig lite, så att de sista dropparna sommar inte går till spillo.

I år har jag haft turen att ha vänner och grannar som behövt "hjälp" att bli av med frukt från sina överfyllda trädgårdar, både plommon och körsbär har det blivit.

Körsbärssaft och plommonsaft med smak av rabarber och mynta har jag gjort i saftmajan, så himla enkelt och smidigt!

Mormors fruktkaka är en klassiker i vår familj. Ett recept fullt av minnen, den serverades alltid på ett kristallfat och var pudrad med florsocker hemma hos mormor när jag var liten. En perfekt långpannekaka (dubbla receptet för stor långpanna) som är grym att frysa in och ta fram vid väl valda tillfällen. Kan serveras som den är, eller med vaniljsås eller glass. Detta är min version av den:

Recept:
Sätt igång ugnen på 200 grader, lägg ett bakplåtspapper i en långpanna.

Sockerkaksbotten
175 gr rumsvarmt smör
3 ägg
3 dl socker
1 dl mjölk
3.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Vispa ägg och socker pösigt och vitt.
Häll i mjölken.
Blanda vetemjöl, bakpulver och vanilj och blanda ned det i äggsmeten.
Vispa i smöret (i smådelar).
Häll i långpannan som du täckt med bakplåtspapper.

Skiva plommon/körsbär/äpplen eller annan valfri frukt/bär över hela kakan.
Ha ev. På kardemumma eller kanel och socker på.
Strössla över smuldeg.

Smuldeg, gör jag på en höft, men ungefär så här:
Ca.100 g smör
Ca. 1.5 dl socker
Ca. 2-3 dl vetemjöl
Ca. 1 dl havregryn
Arbetas ihop till en smulig massa.
Ringla sirap över för lite segare yta.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter.


Jag har också tillverkat plommonmarmelad enligt följande recept:
  • 1 kg plommon
  • 1 liter syltsocker
  • 1 tsk vaniljpulver
  • Skölj, kärna ur och skär plommonen i bitar. Lägg plommon, socker och vaniljpulver i en kastrull.  marmeladen 15-20 min. Häll upp i rena burkar, sätt på locket och låt kallna. Förvara i kyl




  









Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kaffedoftande chokladbiskvier

 Jag fick ett infall och blev vansinnigt sugen på att baka biskvier. Mina försök till temperering har alltid misslyckats, men den här gången blev det faktiskt lyckat, beskriver här nedan hur jag gjort.  Hemligheten med en lyckad smörkräm är att vispa den länge, längre än du tror, den ska vara luftig och vit innan chokladen, ägget och kaffet hälls i. Tokigt goda kaffedoftande chokladbiskvier blev resultatet!  Ingredienser till kaffebiskvier: Botten 280 g mandelmassa 5 msk strösocker 2 äggvitor   Smörkräm 175 g smör, rumstempererat 3 dl florsocker 1 äggula 1 tsk vaniljsocker   Smaksättning: 75 g smält choklad 5 msk espresso   Toppning: 200-300 g choklad (tempererad).   Gör så här: Sätt ugnen på 180 grader. Riv mandelmassan på ett rivjärn och blanda med sockret. Blanda i äggvita så att den blir klumpfri. Spritsa ut bottnar ca 3 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen ca 8-10 minuter. Vispa smör och florsocker, ...

Passionerad hallontårta

Min mamma fyllde år och önskade sig en tårta, inte sötsliskig, gärna lite syrlig med frukt eller bär var önskemålet.Resultatet blev kanske den godaste tårta jag någonsin gjort! Vaniljbottnar enligt tre lika recept: sockerrus.se/ovriga-bakverk/choklad/recept-tartbotten-bas-vanilj-och-citrus/ Hallonmousse: 125 g frysta hallon 1 gelatinblad 1 äggula 0,25 dl socker 2,5 dl vispgrädde nypa bakpulver 1. koka de frysta hallonen och sila bort kärnorna. 2. Lägg gelatinet i kallt vatten i cirka fem minuter. Krama ur vattnet och blanda med hallonen. 3. Låt det svalna lite. 4. Vispa äggulan och sockret fluffigt och blanda sedan i hallonsåsen. 5. Vispa grädden hårt med bakpulvret och vänd ner hallon- äggsmeten lite i taget. 6. Låt moussen stå till sig lite några timmar. 7. Spritsa en kant av maräng innan du fyller tårtan för att undvika rosa kladd utanpå. 8. Spritsa eller bred mousse på tårtbotten. 9. Tryck ned lite färska hallon i fyllningen. Passionscurd 2 msk finrivet ...

Vit choklad och limetryffel med påskfeeling

Fick lite påskfeeling och hittade ett grundrecept som jag gjorde om och gjorde till mitt! Ingredienser: 0.75 dl vispgrädde 300 g vit choklad 1 lime både rivet skal och saft Ca 100 g kokos Gul hushållsfärg Hur gör man: Värm grädde i en kastrull (inte koka) Tillsätt vit choklad Rör till en len smet Tillsätt rivet limeskal och limejuice Rör ordentligt Låt svalna i kyl Färga kokosen gul (jag färgade med gelefärg gul och guld) Rulla smeten till bollar och rulla i den färgade kokosen.  Använd gärna teskedar, Kladdigt värre!! Förvara i kylen om du hinner innan de försvunnit in i munnen. Magiskt goda!