Vilket fruktår! Den torra och varma sommaren tycks ha varit som steroider för trädgårdarnas fruktproduktion. Aldrig har jag fått så många erbjudanden om att ta hand om frukt och bär från grannar och vänner. Det har varit körsbär och plommon och idag fick jag massor av äpplen av en god vän vars träd bångnat under all frukt. Två kilo använde jag till att göra äppelmos för första gången i mitt liv, och jäklarns vad gott det blev😍.
Recept:
ÄPPLEMOS
Receptet ger ca 1 liter mos.
2 kg äpplen
1 dl vatten
1 dl rörsocker (ev. mindre eller mer beroende på äppelsort)
Mortlade kardemummakärnor och kanel efter smak och tycke.
Gör så här:
Använd väl mogna, men inte övermogna äpplen till mos. Skala och kärna ur äpplena med en potatisskalare och skalkniv. Det är viktigt att ev. skadade partier och insektsangrepp skärs bort. Lägg de färdigansade äppelklyftorna i kallt vatten så att de inte mörknar.
Sila bort vattnet och lägg äppelklyftorna i en kastrull. Koka upp äppelklyftorna med vattnet på svag värme så att det inte bränner vid. Rör om då och då. Känn med en provsticka att äpplena är mjuka. Rör ner sockret och låt koka upp igen.
Mosa äpplena med en slev eller stavmixer.
Jag fyllde ett par små burkar att ha i kylen, håller ca 1-2 veckor. Resten lade jag i portionspåsar (ca. 2 dl) i frysen att ta fram vid behov

Kommentarer
Skicka en kommentar