Midsommar i roslagen med regn och rusk, framåt eftermiddagen lite solglimtar. Ungdomarna fixade femkamp i det regnvåta gräset. Spel och skratt från morgon till kväll, vädret kan man inte göra någonting åt, men man kan välja att se positivt på tillvaron och glädjas åt att vi är friska och har det rätt bra!
Vaniljbottnar:
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
3/4 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
Vispa ägg och socker pösigt och vitt.
Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver.
Vänd ned i äggsmeten.
Häll i smord och mjölad form.
In i ugnen på 175-200 grader 30-40 minuter.
Kolla att den är genomgräddad med potatisstickan.
Hallonmousse:
250 g frysta tinade hallon
2 gelatinblad
2 äggulor
1/2 dl socker
3 dl vispgrädde
Passera hallonen genom en sil.
Lägg gelatinbladen i blöt.
Koka upp purén och vrid ur gelatinbladen, blanda ihop.
Vispa äggulor och socker fluffigt.
Vispa grädden.
Blanda försiktigt ned grädde och äggblandning i purén.
Passionsfruktsmousse med krisp:
3 stora passionsfrukter
150 g vit choklad
3 ägg (delade i vita och gula)
1 dl vispgrädde.
1 citron (Saften)
Dela och skrapa ur frukterna.
Smält chokladen över vattenbad.
Vispa grädden medeltjock.
Blanda försiktigt ned äggulor, passionsfrukt, citronsaft och grädde i den smälta chokladen.
Vispa äggvitorna till ett fast skum, vänd ned i chokladgrädden med stora luftiga tag.
Italiensk maräng:
125 g äggvita (ca 4 ägg)
50 g vatten (ca 0,5 dl)
210 g strösocker (ca 2,25 dl)
Vispa äggvitan till ett hårt skum med elvisp.
Koka upp vatten och socker till 121 grader.
Häll med en tunn stråle ner sockerlagen i äggvitan och vispa samtidigt med elvispen på maxhastighet. Fortsätt att vispa tills marängen är kall.
Midsommartårtan i år blev en skapelse med hallon- och passionsmousse, täckt med italiensk maräng och dekorerad med färska jordgubbar, hallon, passionsfrukt och Macarons. En tårta med extra allt, god, men passionsfruktsmoussen blev något lös och tårtan lite instabil. Inte snyggast i världen, men vansinnigt god!
Vaniljbottnar:
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
3/4 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
Vispa ägg och socker pösigt och vitt.
Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver.
Vänd ned i äggsmeten.
Häll i smord och mjölad form.
In i ugnen på 175-200 grader 30-40 minuter.
Kolla att den är genomgräddad med potatisstickan.
Hallonmousse:
250 g frysta tinade hallon
2 gelatinblad
2 äggulor
1/2 dl socker
3 dl vispgrädde
Passera hallonen genom en sil.
Lägg gelatinbladen i blöt.
Koka upp purén och vrid ur gelatinbladen, blanda ihop.
Vispa äggulor och socker fluffigt.
Vispa grädden.
Blanda försiktigt ned grädde och äggblandning i purén.
Passionsfruktsmousse med krisp:
3 stora passionsfrukter
150 g vit choklad
3 ägg (delade i vita och gula)
1 dl vispgrädde.
1 citron (Saften)
Dela och skrapa ur frukterna.
Smält chokladen över vattenbad.
Vispa grädden medeltjock.
Blanda försiktigt ned äggulor, passionsfrukt, citronsaft och grädde i den smälta chokladen.
Vispa äggvitorna till ett fast skum, vänd ned i chokladgrädden med stora luftiga tag.
Italiensk maräng:
125 g äggvita (ca 4 ägg)
50 g vatten (ca 0,5 dl)
210 g strösocker (ca 2,25 dl)
Vispa äggvitan till ett hårt skum med elvisp.
Koka upp vatten och socker till 121 grader.
Häll med en tunn stråle ner sockerlagen i äggvitan och vispa samtidigt med elvispen på maxhastighet. Fortsätt att vispa tills marängen är kall.


Kommentarer
Skicka en kommentar