Jag fick ett infall att baka semlor här om veckan och eftersom jag alltid har haft problem att få till goda fluffiga semlor bad jag om råd i facebookgruppen"kakburken". Jag översvämmades av olika tips och råd, helt fantastiskt hur många som ville hjälpa mig med världsproblemet med torra bullar!
Det slutade med att jag följde roy Fares recept och lade till en tsk bikarbonat i degen.
Semlorna blev fantastiska och även efter att ha varit frysta var de fluffiga❤
Fördeg
• 200 g mjölk [2 dl]
• 260 g vetemjöl [4 dl]
• 25 g jäst
Vetedeg
• 160 g vetemjöl [3 dl]
• 1 ägg
• 2 g salt [0,5 tsk]
• 5 g malen kardemumma [1 msk]
• 100 g smör, rumstempererat
• 85 g strösocker (1 dl)
• 1 tsk bikarbonat
Mandelfyllning
• 500 g mandelmassa
• 50 g sötmandel, mald [1 dl]
• 50 g sötmandel, hackad [0,5 dl]
• 5 g kardemummakärnor, mortlade [1 msk]
• 20 g vaniljsocker [2,5 msk]
• 90 g florsocker [1,5 dl]
• 150 g mjölk [1,5 dl]
Servering
• 1 l vispgrädde
• florsocker
Gör så här
• Fördeg
Värm upp mjölken till fingervarmt. Blanda sedan i det med vetemjöl och jäst och kör det i en matberedare på mellanfart tills fördegen gått ihop till en deg, låt vila i ca 15 min.
• Vetedeg
Blanda i resterande ingredienser i fördegen och kör någon minut på låg hastighet sen lite snabbare i cirka 7 minuter tills degen blivit glansig och känns elastisk.
• Dela degen på 14 lika stora bitar. Rulla bullarna med händerna och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under duk till dubbel storlek i cirka 1,5-2 timmar.
• Grädda mitt i ugnen på 210 grader i ca 8-10 min, tills bullen fått en fin gyllenbrun färg.
• Mandelfyllning
Blanda samman alla ingredienser förutom mjölken till en massa, blanda sedan i lite i taget av mjölken och blanda väl tills du har en fin mandelfyllning. Vänd ner i en spritspåse.
• När bullarna svalnat, klipp en triangel/skär av och lyft bort locket. Fyll sedan med mandelmassa.
• Servering
Vispa grädden till önskad konsistens och fyll en spritspåse med stjärntyll. Spritsa ovanpå mandelmassan, runt om och tryck på locket så det får ordentligt med grädde underifrån. Garnera med florsocker och servera!
Det slutade med att jag följde roy Fares recept och lade till en tsk bikarbonat i degen.
Semlorna blev fantastiska och även efter att ha varit frysta var de fluffiga❤
Fördeg
• 200 g mjölk [2 dl]
• 260 g vetemjöl [4 dl]
• 25 g jäst
Vetedeg
• 160 g vetemjöl [3 dl]
• 1 ägg
• 2 g salt [0,5 tsk]
• 5 g malen kardemumma [1 msk]
• 100 g smör, rumstempererat
• 85 g strösocker (1 dl)
• 1 tsk bikarbonat
Mandelfyllning
• 500 g mandelmassa
• 50 g sötmandel, mald [1 dl]
• 50 g sötmandel, hackad [0,5 dl]
• 5 g kardemummakärnor, mortlade [1 msk]
• 20 g vaniljsocker [2,5 msk]
• 90 g florsocker [1,5 dl]
• 150 g mjölk [1,5 dl]
Servering
• 1 l vispgrädde
• florsocker
Gör så här
• Fördeg
Värm upp mjölken till fingervarmt. Blanda sedan i det med vetemjöl och jäst och kör det i en matberedare på mellanfart tills fördegen gått ihop till en deg, låt vila i ca 15 min.
• Vetedeg
Blanda i resterande ingredienser i fördegen och kör någon minut på låg hastighet sen lite snabbare i cirka 7 minuter tills degen blivit glansig och känns elastisk.
• Dela degen på 14 lika stora bitar. Rulla bullarna med händerna och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under duk till dubbel storlek i cirka 1,5-2 timmar.
• Grädda mitt i ugnen på 210 grader i ca 8-10 min, tills bullen fått en fin gyllenbrun färg.
• Mandelfyllning
Blanda samman alla ingredienser förutom mjölken till en massa, blanda sedan i lite i taget av mjölken och blanda väl tills du har en fin mandelfyllning. Vänd ner i en spritspåse.
• När bullarna svalnat, klipp en triangel/skär av och lyft bort locket. Fyll sedan med mandelmassa.
• Servering
Vispa grädden till önskad konsistens och fyll en spritspåse med stjärntyll. Spritsa ovanpå mandelmassan, runt om och tryck på locket så det får ordentligt med grädde underifrån. Garnera med florsocker och servera!

Kommentarer
Skicka en kommentar