Fortsätt till huvudinnehåll

Terminens sista andetag

Jag älskar mitt jobb och så här i slutet av terminen, när eleverna gått hem efter avslutningen, de kladdiga resterna av jordgubbstårta och saft ligger kvar i klassrummet, tillsammans med kvarglömda teckningar och sommarbrev. När jag sitter som en levande död, med ömmande fötter och frånvarande simmig blick är det tid för reflektion.
Att arbeta som lärare är alltid en kamp mot tiden, man ska hinna se varenda elev och säkerställa att de förstått de kunskapskrav som ska bedömas och att de besitter de förmågor vi arbetat med hela året. Man ska hinna med att beröra det centrala innehåll som läroplanen anvisar och dessutom ska man utmana varenda unge och få dem att tycka att det de gör i skolan är roligare än det där spelet i telefonen som ständigt lockar. Att de saker vi försöker förmedla är mer spännande och viktigare än kompischatten och dataspelen på kvällen.
Vi ska möta den ledsna själen, den hungriga magen, den ilskna auran, den trotsiga viljan. Vi ska förstå och bemöta med tydlighet och förståelse när eleven är arg, ledsen och förvirrad av skäl vi inte har en aning om. Många gånger bär barnen saker som vi vuxna inte ser eller förstår, vi möter trots, ilska, bråk, utagerande beteende och sorg varje dag. Känslor och upplevelser hanterade på olika sätt och vi försöker att nå in, möta, förstå och kämpa för varenda unge. Ibland är det svårt att läsa av och förstå orsaken till ett beteende, inte alltför sällan möter vi fel.
När vi så här i slutet av terminen, med stress och press, sena arbetskvällar, utflykter, bedömningar, betygssättningar osv möter elever som inte ser fram emot sommarlovet, ungar som kanske har sin enda trygghet i skolan, barn som behöver en axel att luta sig mot, en vuxen som försäkrar dem om att de står kvar efter lovet, att allt kommer bli bra och att de förändringar som kommer efter sommarlovet inte är farliga. Då måste vi stå där, ta ett djupt andetag och prioritera, prioritera barnet, prioritera bort onödiga schemabrytande aktiviteter. Mot slutet av läsåret behöver vi alla lugn och ro. Jag ska försöka bli bättre på det till nästa vår, det är mitt löfte till mig själv, andas och prioritera. Jag har blivit bättre på det, men har en tendens att ändå bli stressad av alla måsten, men individen, eleven, barnet är och förblir prio ett i min bok, jag fortsätter att andas och prioritera, det är ju ändå så att jag har världens bästa yrke!


Vinbärsbusken blommar och bär frukt om vi tar hand om den, gödslar och vattnar omsorgsfullt och hjälper den att växa. Om vi ansar den för hårt, trycker ned den eller inte ger den ny näring blir den bara som hårda torra grenar som rivs.  Läraren är en trädgårdsmästare som med tydlighet, kärlek och näring kan få elever att växa och utvecklas till fruktbärande vuxna.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kaffedoftande chokladbiskvier

 Jag fick ett infall och blev vansinnigt sugen på att baka biskvier. Mina försök till temperering har alltid misslyckats, men den här gången blev det faktiskt lyckat, beskriver här nedan hur jag gjort.  Hemligheten med en lyckad smörkräm är att vispa den länge, längre än du tror, den ska vara luftig och vit innan chokladen, ägget och kaffet hälls i. Tokigt goda kaffedoftande chokladbiskvier blev resultatet!  Ingredienser till kaffebiskvier: Botten 280 g mandelmassa 5 msk strösocker 2 äggvitor   Smörkräm 175 g smör, rumstempererat 3 dl florsocker 1 äggula 1 tsk vaniljsocker   Smaksättning: 75 g smält choklad 5 msk espresso   Toppning: 200-300 g choklad (tempererad).   Gör så här: Sätt ugnen på 180 grader. Riv mandelmassan på ett rivjärn och blanda med sockret. Blanda i äggvita så att den blir klumpfri. Spritsa ut bottnar ca 3 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen ca 8-10 minuter. Vispa smör och florsocker, ...

Passionerad hallontårta

Min mamma fyllde år och önskade sig en tårta, inte sötsliskig, gärna lite syrlig med frukt eller bär var önskemålet.Resultatet blev kanske den godaste tårta jag någonsin gjort! Vaniljbottnar enligt tre lika recept: sockerrus.se/ovriga-bakverk/choklad/recept-tartbotten-bas-vanilj-och-citrus/ Hallonmousse: 125 g frysta hallon 1 gelatinblad 1 äggula 0,25 dl socker 2,5 dl vispgrädde nypa bakpulver 1. koka de frysta hallonen och sila bort kärnorna. 2. Lägg gelatinet i kallt vatten i cirka fem minuter. Krama ur vattnet och blanda med hallonen. 3. Låt det svalna lite. 4. Vispa äggulan och sockret fluffigt och blanda sedan i hallonsåsen. 5. Vispa grädden hårt med bakpulvret och vänd ner hallon- äggsmeten lite i taget. 6. Låt moussen stå till sig lite några timmar. 7. Spritsa en kant av maräng innan du fyller tårtan för att undvika rosa kladd utanpå. 8. Spritsa eller bred mousse på tårtbotten. 9. Tryck ned lite färska hallon i fyllningen. Passionscurd 2 msk finrivet ...

Vit choklad och limetryffel med påskfeeling

Fick lite påskfeeling och hittade ett grundrecept som jag gjorde om och gjorde till mitt! Ingredienser: 0.75 dl vispgrädde 300 g vit choklad 1 lime både rivet skal och saft Ca 100 g kokos Gul hushållsfärg Hur gör man: Värm grädde i en kastrull (inte koka) Tillsätt vit choklad Rör till en len smet Tillsätt rivet limeskal och limejuice Rör ordentligt Låt svalna i kyl Färga kokosen gul (jag färgade med gelefärg gul och guld) Rulla smeten till bollar och rulla i den färgade kokosen.  Använd gärna teskedar, Kladdigt värre!! Förvara i kylen om du hinner innan de försvunnit in i munnen. Magiskt goda!