Recept:
Fördeg
50 g smält mjölkfritt smör
500 g havremjölk [5 dl]
50 g jäst
1 msk kardemumma
520 g vetemjöl [8,5 dl]
Deg
150 g mjölkfritt smör, rumstempererat
170 g strösocker [2 dl]
Kikärtsspad från 1fp kikärtor a' 380 g.
2 g salt [2 krm]
300g self rising vetemjöl [ca. 5 dl]
30-50g vetemjöl till utbak
Fyllning
200 g mjölkfritt smör
2 msk vaniljsocker eller 1 msk kanel
1-2 dl socker
Vispas fluffigt med elvisp.
Sockerlag:
1 dl vatten
1 dl strösocker
Koka ihop och se till att sockerkristallerna har smält.
Börja med fördegen:
Värm upp havremjölken och smält smör till fingervarmt och lös upp jästen i den. Blanda med vetemjölet, knåda till en fin deg. Har du en köksassistent använd den med krok, kör degen i ca. 5 minuter. Låt ligga kvar med en duk över och vila i 15-20 min.
Blanda i de resterande ingredienserna i degen och kör på mellan- hög hastighet tills degen känns len, glansig och börjar släppa kanterna. Tillsätt mer vetemjöl om det behövs. Har du ingen köksassistent är det viktigt att du knådar dig trött. Låt degen vila 50-60 minuter under duk.
Sätt igång ugnen på 200 grader, över och undervärme
Vispa alla ingredienser till fyllningen ca 5 min tills den är fluffig.
Kavla ut degen, ca 45x70 cm och cirka 0,5 cm tjock deg på ett lätt mjölat bord.
Bred ut fyllningen jämt över degen.
Rulla ihop och skär ca 1 cm tjocka bitar.
Lägg i formar och vila under duk ca 30 min.
Pensla bullarna med sockerlag och strö över pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen ca 10-12 minuter tills bullarna får en gyllenbrun färg.
Pensla bullarna med sockerlag för glans när du tagit ut dem.

Kommentarer
Skicka en kommentar