Fortsätt till huvudinnehåll

Veganska bullar



Recept:

Fördeg
50 g smält mjölkfritt smör
500 g havremjölk [5 dl]
50 g jäst
1 msk kardemumma
520 g vetemjöl [8,5 dl]

Deg
150 g mjölkfritt smör, rumstempererat
170 g strösocker [2 dl]
Kikärtsspad från 1fp kikärtor a' 380 g.
2 g salt [2 krm]
300g self rising vetemjöl [ca. 5 dl]
30-50g vetemjöl till utbak

Fyllning
200 g mjölkfritt smör
2 msk vaniljsocker eller 1 msk kanel
1-2 dl socker
Vispas fluffigt med elvisp.

Sockerlag:
1 dl vatten
1 dl strösocker
Koka ihop och se till att sockerkristallerna har smält.


Börja med fördegen:
Värm upp havremjölken och smält smör till fingervarmt och lös upp jästen i den. Blanda med vetemjölet, knåda till en fin deg. Har du en köksassistent använd den med krok, kör degen i ca. 5 minuter. Låt ligga kvar med en duk över och vila i 15-20 min.

Blanda i de resterande ingredienserna i degen och kör på mellan- hög hastighet tills degen känns len, glansig och börjar släppa kanterna. Tillsätt mer vetemjöl om det behövs. Har du ingen köksassistent är det viktigt att du knådar dig trött. Låt degen vila 50-60 minuter under duk.

Sätt igång ugnen på 200 grader, över och undervärme

Vispa alla ingredienser till fyllningen ca 5 min tills den är fluffig.
Kavla ut degen, ca 45x70 cm och cirka 0,5 cm tjock deg på ett lätt mjölat bord.

Bred ut fyllningen jämt över degen.
Rulla ihop och skär ca 1 cm tjocka bitar.
Lägg i formar och vila under duk ca 30 min.

Pensla bullarna med sockerlag och strö över pärlsocker.

Grädda mitt i ugnen ca 10-12 minuter tills bullarna får en gyllenbrun färg.

Pensla bullarna med sockerlag för glans när du tagit ut dem.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kaffedoftande chokladbiskvier

 Jag fick ett infall och blev vansinnigt sugen på att baka biskvier. Mina försök till temperering har alltid misslyckats, men den här gången blev det faktiskt lyckat, beskriver här nedan hur jag gjort.  Hemligheten med en lyckad smörkräm är att vispa den länge, längre än du tror, den ska vara luftig och vit innan chokladen, ägget och kaffet hälls i. Tokigt goda kaffedoftande chokladbiskvier blev resultatet!  Ingredienser till kaffebiskvier: Botten 280 g mandelmassa 5 msk strösocker 2 äggvitor   Smörkräm 175 g smör, rumstempererat 3 dl florsocker 1 äggula 1 tsk vaniljsocker   Smaksättning: 75 g smält choklad 5 msk espresso   Toppning: 200-300 g choklad (tempererad).   Gör så här: Sätt ugnen på 180 grader. Riv mandelmassan på ett rivjärn och blanda med sockret. Blanda i äggvita så att den blir klumpfri. Spritsa ut bottnar ca 3 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen ca 8-10 minuter. Vispa smör och florsocker, ...

Passionerad hallontårta

Min mamma fyllde år och önskade sig en tårta, inte sötsliskig, gärna lite syrlig med frukt eller bär var önskemålet.Resultatet blev kanske den godaste tårta jag någonsin gjort! Vaniljbottnar enligt tre lika recept: sockerrus.se/ovriga-bakverk/choklad/recept-tartbotten-bas-vanilj-och-citrus/ Hallonmousse: 125 g frysta hallon 1 gelatinblad 1 äggula 0,25 dl socker 2,5 dl vispgrädde nypa bakpulver 1. koka de frysta hallonen och sila bort kärnorna. 2. Lägg gelatinet i kallt vatten i cirka fem minuter. Krama ur vattnet och blanda med hallonen. 3. Låt det svalna lite. 4. Vispa äggulan och sockret fluffigt och blanda sedan i hallonsåsen. 5. Vispa grädden hårt med bakpulvret och vänd ner hallon- äggsmeten lite i taget. 6. Låt moussen stå till sig lite några timmar. 7. Spritsa en kant av maräng innan du fyller tårtan för att undvika rosa kladd utanpå. 8. Spritsa eller bred mousse på tårtbotten. 9. Tryck ned lite färska hallon i fyllningen. Passionscurd 2 msk finrivet ...

Vit choklad och limetryffel med påskfeeling

Fick lite påskfeeling och hittade ett grundrecept som jag gjorde om och gjorde till mitt! Ingredienser: 0.75 dl vispgrädde 300 g vit choklad 1 lime både rivet skal och saft Ca 100 g kokos Gul hushållsfärg Hur gör man: Värm grädde i en kastrull (inte koka) Tillsätt vit choklad Rör till en len smet Tillsätt rivet limeskal och limejuice Rör ordentligt Låt svalna i kyl Färga kokosen gul (jag färgade med gelefärg gul och guld) Rulla smeten till bollar och rulla i den färgade kokosen.  Använd gärna teskedar, Kladdigt värre!! Förvara i kylen om du hinner innan de försvunnit in i munnen. Magiskt goda!