Det här kan vara det godaste bröd som finns. Jag gör det ofta och tonåringarna slukar varenda bit. Sedan är det som att de ledsnar och det går inte åt, då blir det köpebröd ett tag tills andan faller på igen. Just nu är vi inne i en surdegsperiod, det enda problemet med det här är att det kräver lite planering och man kan inte impulsbaka, men det är så värt det!
Först måste man göra en vildjäst, jag har provat att göra den på lite olika frukter, russin var svårast och tog lång tid, aprikoser och plommon har fungerat väldigt bra, tänk på att använda ekologisk torkad frukt, eftersom de annars riskerar att inte jäsa.
Recept vildjäst:
Dag 1:
125 g torkade plommon
50 g (2 msk) honung
25 g (1 1/4 msk) strösocker
250 g varmt (inte hett) vatten
Blanda alltihop i en glasburk med lock där du kan se vad som händer. Ställ burken på ett varmt ställe. Jag ställer den alltid i skåpet ovanpå kylen.
Dag 2, 3, 4 och kanske 5:
Skaka burken försiktigt morgon och kväll. Tiden det tar för jästen att bli färdig varierar. När frukten flyter på ytan och du ser bubblor stiga när du rör lite på burken, det bildas lite skum på ytan och luktar spritigt så är den klar. Sila bort frukten och spara vätskan i en glasburk i kylskåp. Den håller sig minst 2-3 månader.
Recept bröd:
Dag 1, kväll:
30 g (1/2 dl) vetemjöl special
20 g (1 1/2 msk) vildjäst
10 g (1/2 msk) varmt vatten(ej hett)
Blanda i en liten skål och täck med plastfolie, ställ varmt över natten. Skåpet över kylen är perfekt.
Dag 2, morgon:
30 g (1/2 dl) vetemjöl special
25 g (1/4 dl) varmt vatten (fortfarande inte hett)
Tillsätt i blandningen från igår som bör ha vuxit och bubbla lite. Blanda ordentligt och täck med plast, låt stå varmt till kvällen.
Dag 2, kväll:
Ta fram en större bunke.
Lägg i blandningen från morgonen
525 g (8 3/4 dl) vetemjöl special
350 g (3 1/2 dl) varmt (nä inte hett) vatten
Blanda ordentligt och ställ varmt under natten, degen ska jäsa ordentligt och vara piffig, inte ha hunnit sjunka ihop. 8-10 timmar är lagom, om den får jäsa för länge blir den vinägerdoftande, inte kul!
Dag 3, morgon
600 g (8 dl) av surdegsgrunden du ägnat 2 dagar åt att göra (resten lägger du i en tät burk och ställer i kylen).
600 g vetemjöl special (eller om du vill blanda med andra mjölsorter, jag brukar ta ca 400 g vetemjöl och 200 g rågmjöl, prova dig fram till vad du gillar).
400 g (4 dl) varmt vatten, passa tempen nu....
20 g (1 msk) salt
Blanda alla ingredienser utom salt i assistenten, eller knåda själv om du behöver träna. (Ca 5 min på låg hastighet och 3 på högre). Tillsätt salt och kör 2 minuter till. Kör du för hand lär du få jobba hårt i ungefär 15-20 minuter. Degen ska vara spänstig och släppa bunkens kanter något.
Häll rapsolja i bunken, ca 1/2 dl och "smörj" degens yta med den. Lägg plast eller ett lock på och ställ varmt att jäsa tills den nått dubbel storlek ungefär. Det tar 4-5 timmar ungefär. När degen jäser ska du vika den ett par gånger när den ligger i bunken.
Sätt ugnen på 275 grader i god tid. Placera en tålig plåt i mitten av ugnen och en skål eller plåt som tål hög värme och temperaturväxlingar längst ned i ugnen, jag har en ikeaskål i metall för ändamålet.
Vänd upp degen på mjölat bakbord, dela den i två och jobba snabbt ihop dem till den form du vill ha. Strö över mjöl och lägg försiktigt över på en bit bakplåtspapper. Snitta med vass kniv eller rakblad som du vill.
Sätt in bröden på den heta plåten i ugnen (Mycket försiktigt). Lägg några isbitar i skålen på botten. Sänk temperaturen till 250 grader.
Efter 15 minuter sänker du till 200 grader och vädrar ur ugnen litegrann. Ta ut bröden efter ytterligare 20-30 minuter, kolla med sticka att det är klart!
Låt svalna och njut!!!
Det som blev över av surdegen, som du ställde i kylen. Det kan du använda till en ny deg nästa gång.
Då tar du degen ur burken och blandar med
210 g (3 1/2 dl) vetemjöl special
140 g (1 1/2 dl) varmt vatten (Ja du vet nu...)
Täck med plast, ställ ovanpå kylen 2-3 timmar. Sedan följer du instruktionen för dag 3.
Grundreceptet kommer ur boken"surdegsbröd".


Kommentarer
Skicka en kommentar