Fortsätt till huvudinnehåll

Surdegslevain på vildjäst


Det här kan vara det godaste bröd som finns. Jag gör det ofta och tonåringarna slukar varenda bit. Sedan är det som att de ledsnar och det går inte åt, då blir det köpebröd ett tag tills andan faller på igen.  Just nu är vi inne i en surdegsperiod, det enda problemet med det här är att det kräver lite planering och man kan inte impulsbaka, men det är så värt det!

Först måste man göra en vildjäst, jag har provat att göra den på lite olika frukter, russin var svårast och tog lång tid, aprikoser och plommon har fungerat väldigt bra, tänk på att använda ekologisk torkad frukt, eftersom de annars riskerar att inte jäsa.

Recept vildjäst:
Dag 1: 
125 g torkade plommon
50 g (2 msk) honung
25 g (1 1/4 msk) strösocker
250 g varmt (inte hett) vatten

Blanda alltihop i en glasburk med lock där du kan se vad som händer. Ställ burken på ett varmt ställe. Jag ställer den alltid i skåpet ovanpå kylen.

Dag 2, 3, 4 och kanske 5:
Skaka burken försiktigt morgon och kväll. Tiden det tar för jästen att bli färdig varierar. När frukten flyter på ytan och du ser bubblor stiga när du rör lite på burken, det bildas lite skum på ytan och luktar spritigt så är den klar. Sila bort frukten och spara vätskan i en glasburk i kylskåp. Den håller sig minst 2-3 månader. 

Recept bröd:

Dag 1, kväll:
30 g (1/2 dl) vetemjöl special
20 g (1 1/2 msk) vildjäst
10 g (1/2 msk) varmt vatten(ej hett)
Blanda i en liten skål och täck med plastfolie, ställ varmt över natten. Skåpet över kylen är perfekt.

Dag 2, morgon:
30 g (1/2 dl) vetemjöl special
25 g (1/4 dl) varmt vatten (fortfarande inte hett)
Tillsätt i blandningen från igår som bör ha vuxit och bubbla lite. Blanda ordentligt och täck med plast, låt stå varmt till kvällen.

Dag 2, kväll:
Ta fram en större bunke.
Lägg i blandningen från morgonen
525 g (8 3/4 dl) vetemjöl special
350 g (3 1/2 dl) varmt (nä inte hett) vatten
Blanda ordentligt och ställ varmt under natten, degen ska jäsa ordentligt och vara piffig, inte ha hunnit sjunka ihop. 8-10 timmar är lagom, om den får jäsa för länge blir den vinägerdoftande, inte kul!

Dag 3, morgon
600 g (8 dl) av surdegsgrunden du ägnat 2 dagar åt att göra (resten lägger du i en tät burk och ställer i kylen).
600 g vetemjöl special (eller om du vill blanda med andra mjölsorter, jag brukar ta ca 400 g vetemjöl och 200 g rågmjöl, prova dig fram till vad du gillar).
400 g (4 dl) varmt vatten, passa tempen nu....
20 g (1 msk) salt 

Blanda alla ingredienser utom salt i assistenten, eller knåda själv om du behöver träna.  (Ca 5 min på låg hastighet och 3 på högre). Tillsätt salt och kör 2 minuter till. Kör du för hand lär du få jobba hårt i ungefär 15-20 minuter. Degen ska vara spänstig och släppa bunkens kanter något.

Häll rapsolja i bunken, ca 1/2 dl och "smörj" degens yta med den. Lägg plast eller ett lock på  och ställ varmt att jäsa tills den nått dubbel storlek ungefär. Det tar 4-5 timmar ungefär. När degen jäser ska du vika den ett par gånger när den ligger i bunken.

Sätt ugnen på 275 grader i god tid. Placera en tålig plåt i mitten av ugnen och en skål eller plåt som tål hög värme och temperaturväxlingar längst ned i ugnen, jag har en ikeaskål i metall för ändamålet.

Vänd upp degen på mjölat bakbord, dela den i två och jobba snabbt ihop dem till den form du vill ha. Strö över mjöl och lägg försiktigt över på en bit bakplåtspapper. Snitta med vass kniv eller rakblad som du vill.

Sätt in bröden på den heta plåten i ugnen (Mycket försiktigt). Lägg några isbitar i skålen på botten. Sänk temperaturen till 250 grader.
Efter 15 minuter sänker du till 200 grader och vädrar ur ugnen litegrann. Ta ut bröden efter ytterligare 20-30 minuter, kolla med sticka att det är klart!
Låt svalna och njut!!!

Det som blev över av surdegen, som du ställde i kylen. Det kan du använda till en ny deg nästa gång.
Då tar du degen ur burken och blandar med
210 g (3 1/2 dl) vetemjöl special
140 g (1 1/2 dl) varmt vatten (Ja du vet nu...)
 Täck med plast, ställ ovanpå kylen 2-3 timmar. Sedan följer du instruktionen för dag 3.

Grundreceptet kommer ur boken"surdegsbröd".




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kaffedoftande chokladbiskvier

 Jag fick ett infall och blev vansinnigt sugen på att baka biskvier. Mina försök till temperering har alltid misslyckats, men den här gången blev det faktiskt lyckat, beskriver här nedan hur jag gjort.  Hemligheten med en lyckad smörkräm är att vispa den länge, längre än du tror, den ska vara luftig och vit innan chokladen, ägget och kaffet hälls i. Tokigt goda kaffedoftande chokladbiskvier blev resultatet!  Ingredienser till kaffebiskvier: Botten 280 g mandelmassa 5 msk strösocker 2 äggvitor   Smörkräm 175 g smör, rumstempererat 3 dl florsocker 1 äggula 1 tsk vaniljsocker   Smaksättning: 75 g smält choklad 5 msk espresso   Toppning: 200-300 g choklad (tempererad).   Gör så här: Sätt ugnen på 180 grader. Riv mandelmassan på ett rivjärn och blanda med sockret. Blanda i äggvita så att den blir klumpfri. Spritsa ut bottnar ca 3 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen ca 8-10 minuter. Vispa smör och florsocker, ...

Passionerad hallontårta

Min mamma fyllde år och önskade sig en tårta, inte sötsliskig, gärna lite syrlig med frukt eller bär var önskemålet.Resultatet blev kanske den godaste tårta jag någonsin gjort! Vaniljbottnar enligt tre lika recept: sockerrus.se/ovriga-bakverk/choklad/recept-tartbotten-bas-vanilj-och-citrus/ Hallonmousse: 125 g frysta hallon 1 gelatinblad 1 äggula 0,25 dl socker 2,5 dl vispgrädde nypa bakpulver 1. koka de frysta hallonen och sila bort kärnorna. 2. Lägg gelatinet i kallt vatten i cirka fem minuter. Krama ur vattnet och blanda med hallonen. 3. Låt det svalna lite. 4. Vispa äggulan och sockret fluffigt och blanda sedan i hallonsåsen. 5. Vispa grädden hårt med bakpulvret och vänd ner hallon- äggsmeten lite i taget. 6. Låt moussen stå till sig lite några timmar. 7. Spritsa en kant av maräng innan du fyller tårtan för att undvika rosa kladd utanpå. 8. Spritsa eller bred mousse på tårtbotten. 9. Tryck ned lite färska hallon i fyllningen. Passionscurd 2 msk finrivet ...

Vit choklad och limetryffel med påskfeeling

Fick lite påskfeeling och hittade ett grundrecept som jag gjorde om och gjorde till mitt! Ingredienser: 0.75 dl vispgrädde 300 g vit choklad 1 lime både rivet skal och saft Ca 100 g kokos Gul hushållsfärg Hur gör man: Värm grädde i en kastrull (inte koka) Tillsätt vit choklad Rör till en len smet Tillsätt rivet limeskal och limejuice Rör ordentligt Låt svalna i kyl Färga kokosen gul (jag färgade med gelefärg gul och guld) Rulla smeten till bollar och rulla i den färgade kokosen.  Använd gärna teskedar, Kladdigt värre!! Förvara i kylen om du hinner innan de försvunnit in i munnen. Magiskt goda!