Jag odlar ju ganska mycket i mitt växthus och på den lilla plätt jag kallar trädgård. Jag använder ju såklart också mina grönsaker och örter i matlagningen, plockar bär från buskarna och lägger på frukostyoghurten och njuter av mitt odlande.
Min myntaplanta har gjort som myntaplantor gör och tagit över trädgården, det doftar Mojito när man klipper gräs! Jag är dock väldigt dålig på att använda myntan till någonting vettigt och fick en dag för mig att jag skulle använda trädgårdens örter och blomster till att göra te. Te är ju lugnande och välgörande på många sätt, många örter har ju också bevisade antiinflammatorisk och immunförsvarsstärkande effekter vilket jag onekligen behöver så här i skolstartstider! Så jag googlade lite för att undvika giftiga växter och för att få med de bästa smaker och funktioner jag kunde från trädgårdens skafferi (Och icas ekohylla).
Blåklint och rosor är nyttigt och ger både färg och arom.
Jag plockade således blåklint, väldoftande rosenblad, lavendel och mynta i trädgården. Rev sedan citronskal och ingefära. Alltihop lades sedan i förrådet på tork i ca 2 veckor. Mörkt, torrt och välventilerat för bästa smakresultat. Näringsämnen och smak försvinner tydligen vid torkning i solljus.
När bladen torkat smulade jag växterna och skrapade loss den torkade ingefäran och citronen från fatet de torkat på. Jag blandade med 150 g earlgrey-te på lösvikt. Det går naturligtvis att hoppa över det svarta teet och göra ett örtte, men jag gillar svart te!
Det blev väldigt gott, distinkt myntasmak och en touch av blomma.
Odlarmagi❤







Kommentarer
Skicka en kommentar