Äldsta barnbarnet fyllde 10 och då han för ovanlighetens skull befann sig i Stockholm så ville han fira lite hos mormor och morfar. Efter en heldag med gymnastiktävlingar och en välförtjänt bronsplacering landade han, lillebror och mamma hemma i vårt kök. Eftersom det finns glutenallergi i sällskapet föll valet på en marängtårta, en magiskt syrlig tårta i perfekt brytning med den söta marängen. Alla ingredienser är också laktosfria. Det sa bara slurp så var den slut!
Passionsfylld hallondröm
Recept:
2 Marängbottnar
4 dl Vispgrädde, vispad
2 dl passionscurd (se recept)
1 dl Philadelphiaost
0.5 dl Florsocker
1 tsk Vaniljsocker
250 g färska hallon
Hallon som dekoration.
Gör så här:
*Lägg marängbotten på ett tårtfat och bred på 1 dl curd.
*Blanda resterande passionscurd med hälften av den uppvispade grädden.
*Bred passionsgrädden över curden.
*Blanda philadelphiaost med florsocker och vaniljsocker.
*Blanda ner hallonen i ostblandningen.
*Rör ihop hallonblandningen med resten av den vispade grädden.
*Lägg nästa botten på passionsgrädden och bred sedan ut hallongrädden.
*Toppa med färska hallon.
Passionscurd
Recept:
2 msk finrivet citronskal
1 dl färskpressad citronjuice
1 dl urgröpta passionsfruktskärnor/ passionsfruktspure'
2 ägg
1 äggula
1 dl strösocker
2 tsk muscovadosocker
50 g rumsvarmt smör
Gör så här:
* Vispa ihop och värm citron- skal och juice, passionsfruktskött i en kastrull. Om du använt färska frukter, sila av kärnorna.
*Vispa i ägg, äggula och socker i kastrullen. *Sjud krämen under omrörning tills den tjocknar.
*Ta från värmen. Klicka ner smör och rör tills det har smält.
*Låt kallna helt.
Om du vill kan du blanda i en eller två msk passionskärnor, det ger en crunch till tårtan.

Kommentarer
Skicka en kommentar