Fortsätt till huvudinnehåll

Passionsfylld hallondröm


Äldsta barnbarnet fyllde 10 och då han för ovanlighetens skull befann sig i Stockholm så ville han fira lite hos mormor och morfar. Efter en heldag med gymnastiktävlingar och en välförtjänt bronsplacering landade han, lillebror och mamma hemma i vårt kök. Eftersom det finns glutenallergi i sällskapet föll valet på en marängtårta, en magiskt syrlig tårta i perfekt brytning med den söta marängen. Alla ingredienser är också laktosfria. Det sa bara slurp så var den slut!

Passionsfylld hallondröm
Recept:
2 Marängbottnar
4 dl Vispgrädde, vispad
2 dl passionscurd (se recept)
1 dl Philadelphiaost
0.5 dl Florsocker
1 tsk Vaniljsocker
250 g färska hallon
Hallon som dekoration.
Gör så här:
*Lägg marängbotten på ett tårtfat och bred på 1 dl curd.
*Blanda resterande passionscurd med hälften av den uppvispade grädden.
*Bred passionsgrädden över curden.
*Blanda philadelphiaost med florsocker och vaniljsocker.
*Blanda ner hallonen i ostblandningen.
*Rör ihop hallonblandningen med resten av den vispade grädden.
*Lägg nästa botten på passionsgrädden och bred sedan ut hallongrädden.
*Toppa med färska hallon.


Passionscurd
Recept:
 2 msk finrivet citronskal
 1 dl färskpressad citronjuice
 1 dl urgröpta passionsfruktskärnor/ passionsfruktspure'
 2 ägg
 1 äggula
 1 dl strösocker
 2 tsk muscovadosocker 
50 g rumsvarmt smör
 Gör så här:
* Vispa ihop och värm citron- skal och juice, passionsfruktskött i en kastrull. Om du använt färska frukter, sila av kärnorna.
 *Vispa i ägg, äggula och socker i kastrullen. *Sjud krämen under omrörning tills den tjocknar.
 *Ta från värmen. Klicka ner smör och rör tills det har smält.
 *Låt kallna helt.
 Om du vill kan du blanda i en eller två msk passionskärnor, det ger en crunch till tårtan. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kaffedoftande chokladbiskvier

 Jag fick ett infall och blev vansinnigt sugen på att baka biskvier. Mina försök till temperering har alltid misslyckats, men den här gången blev det faktiskt lyckat, beskriver här nedan hur jag gjort.  Hemligheten med en lyckad smörkräm är att vispa den länge, längre än du tror, den ska vara luftig och vit innan chokladen, ägget och kaffet hälls i. Tokigt goda kaffedoftande chokladbiskvier blev resultatet!  Ingredienser till kaffebiskvier: Botten 280 g mandelmassa 5 msk strösocker 2 äggvitor   Smörkräm 175 g smör, rumstempererat 3 dl florsocker 1 äggula 1 tsk vaniljsocker   Smaksättning: 75 g smält choklad 5 msk espresso   Toppning: 200-300 g choklad (tempererad).   Gör så här: Sätt ugnen på 180 grader. Riv mandelmassan på ett rivjärn och blanda med sockret. Blanda i äggvita så att den blir klumpfri. Spritsa ut bottnar ca 3 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen ca 8-10 minuter. Vispa smör och florsocker, ...

Passionerad hallontårta

Min mamma fyllde år och önskade sig en tårta, inte sötsliskig, gärna lite syrlig med frukt eller bär var önskemålet.Resultatet blev kanske den godaste tårta jag någonsin gjort! Vaniljbottnar enligt tre lika recept: sockerrus.se/ovriga-bakverk/choklad/recept-tartbotten-bas-vanilj-och-citrus/ Hallonmousse: 125 g frysta hallon 1 gelatinblad 1 äggula 0,25 dl socker 2,5 dl vispgrädde nypa bakpulver 1. koka de frysta hallonen och sila bort kärnorna. 2. Lägg gelatinet i kallt vatten i cirka fem minuter. Krama ur vattnet och blanda med hallonen. 3. Låt det svalna lite. 4. Vispa äggulan och sockret fluffigt och blanda sedan i hallonsåsen. 5. Vispa grädden hårt med bakpulvret och vänd ner hallon- äggsmeten lite i taget. 6. Låt moussen stå till sig lite några timmar. 7. Spritsa en kant av maräng innan du fyller tårtan för att undvika rosa kladd utanpå. 8. Spritsa eller bred mousse på tårtbotten. 9. Tryck ned lite färska hallon i fyllningen. Passionscurd 2 msk finrivet ...

Vit choklad och limetryffel med påskfeeling

Fick lite påskfeeling och hittade ett grundrecept som jag gjorde om och gjorde till mitt! Ingredienser: 0.75 dl vispgrädde 300 g vit choklad 1 lime både rivet skal och saft Ca 100 g kokos Gul hushållsfärg Hur gör man: Värm grädde i en kastrull (inte koka) Tillsätt vit choklad Rör till en len smet Tillsätt rivet limeskal och limejuice Rör ordentligt Låt svalna i kyl Färga kokosen gul (jag färgade med gelefärg gul och guld) Rulla smeten till bollar och rulla i den färgade kokosen.  Använd gärna teskedar, Kladdigt värre!! Förvara i kylen om du hinner innan de försvunnit in i munnen. Magiskt goda!