Blev toksugen på saffransbullar här ikväll, tror min överarbetade lärarhjärna behövde ett bakbreak mitt i betygshets, bedömningsstress julkalendrar, julplanering och avslutningshysteri.
Resultatet kan mycket väl vara de godaste saffransbullar jag någonsin ätit, makalöst saftiga och kladdiga!
Recept:
Ca 24 st stora bullar
50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 påsar saffran
150 g smör, rumsvarmt
¾ dl strösocker
1 ägg
½ tsk salt
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
15–17 dl vetemjöl
Fyllning
75–100 g smör
ca 1 dl strösocker
4 msk vaniljsocker
Garnering
1 ägg
pärlsocker
mandelspån
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken + saffran rör och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Jag använder bakmaskin som får knåda degen rejält så den blir blank och smidig.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Rör samman smör, socker och vanilj till en smörkräm.
3. Kavla ut degen till en rektangel, ca 1/2-1 cm, tunn.
4. Fyllning: Bred ut smörblandningen på degplattan
5. Rulla ihop degplattan till en rulle.
6. Skär rullen i bitar, ca 2 cm breda.
7. Lägg bullbitarna i pappersformar på en plåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
8. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
9. Strö över pärlsocker.
10. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 minuter. Låt dem kallna under bakduk på ett galler.


Kommentarer
Skicka en kommentar