En lång skön ledighet med mycket vila och återhämtning närmar sig sitt slut. Det är en bitterljuv känsla, jag längtar faktiskt lite efter att komma igång igen, men det är väldigt skönt att bara softa runt.
Denna rekordvarma sommar har gett jätteskördar i mitt växthus. Vartenda frö har grott, samtidigt som resten av trädgården har torkat bort. Jag har precis som alla andra varit sparsam med bevattningen, men har tur som bor nära Mälaren och har haft tillgång till vatten ändå. Bevattningen har fokuserats till det ätbara medan gräsmattan ser ut som en öken, det fattas bara sådana där ökenkaktusbollar som blåser fram för att fullända bilden.
Lite bilder på mina odlingar:
Stora skördar är ju ett angenämt problem, men man kan bara äta en viss mängd tomater och gurkor per dag, när det mognar två-tre gurkor om dagen och 19 tomatplantor är överfyllda med olika tomatsorter som mognar fort så får man lov att testa nya saker. Inlagd gurka och torkade gula körsbärstomater blev det den här gången!
Olivolja
Örter
Vitlök
Gör så här:
Sätt ugnen på 100 grader. Skär tomaterna i fyra delar – eller halvera om de är små. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper med skalsidan nedåt. Strö lite salt över.
Håll ugnen lite öppen så att ångan kommer ut.
Det tar 4-6 timmar innan de är klara. De mindre bitarna kan bli färdiga fortare, ta då ur dem och tryck några hål i de större så fukten kommer ut. När tomaterna känns sega när du tar på dem är de färdiga.
Jag varvade tomaterna med hela kvistar av örter jag hade i trädgården, basilika, oregano, timjan och två klyftor hackad hemodlad vitlök i en burk. Sedan hällde jag på fin olivolja som vi köpt på Rhodos och stängde igen burken!
3 msk Senapsfrö
2.5 dl Ättiksprit – 12%
4.5 dl Vatten
0.75 dl Salt – utan Jod
4.5 dl Strösocker
Gör så här:
Börja med att Blanda Ättika, vatten, salt och strösocker i en bunke.
Rör om tills allt socker löst sig.
Tvätta sedan gurkorna ordentligt, skala om skalet är hårt, vilket mina hemodlade ofta är.
Skär dem i 2-3 mm-tjocka skivor.
Varva gurka med dill och senapsfrö i väl rengjorda glasburkar.
Slå över lagen så att all gurka täcks, burkarna ska vara välfyllda.
Förslut locket och vänd upp och ned på burkarna en gång.
Ställ dem sedan på ett mörkt och svalt ställe i 2-3 veckor innan du börjar äta.
En oöppnad burk håller bra i 1 år i ett mörkt, svalt skafferi.
En öppnad burk håller ett par månader i kylskåpet.
Nu njuter vi av de sista skälvande semesterdagarna innan allvaret drar igång igen.
Denna rekordvarma sommar har gett jätteskördar i mitt växthus. Vartenda frö har grott, samtidigt som resten av trädgården har torkat bort. Jag har precis som alla andra varit sparsam med bevattningen, men har tur som bor nära Mälaren och har haft tillgång till vatten ändå. Bevattningen har fokuserats till det ätbara medan gräsmattan ser ut som en öken, det fattas bara sådana där ökenkaktusbollar som blåser fram för att fullända bilden.
Lite bilder på mina odlingar:
Stora skördar är ju ett angenämt problem, men man kan bara äta en viss mängd tomater och gurkor per dag, när det mognar två-tre gurkor om dagen och 19 tomatplantor är överfyllda med olika tomatsorter som mognar fort så får man lov att testa nya saker. Inlagd gurka och torkade gula körsbärstomater blev det den här gången!
Torkade tomater
Ingredienser:
Tomater
SaltOlivolja
Örter
Vitlök
Gör så här:
Sätt ugnen på 100 grader. Skär tomaterna i fyra delar – eller halvera om de är små. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper med skalsidan nedåt. Strö lite salt över.
Håll ugnen lite öppen så att ångan kommer ut.
Det tar 4-6 timmar innan de är klara. De mindre bitarna kan bli färdiga fortare, ta då ur dem och tryck några hål i de större så fukten kommer ut. När tomaterna känns sega när du tar på dem är de färdiga.
Jag varvade tomaterna med hela kvistar av örter jag hade i trädgården, basilika, oregano, timjan och två klyftor hackad hemodlad vitlök i en burk. Sedan hällde jag på fin olivolja som vi köpt på Rhodos och stängde igen burken!
Inlagd gurka
1 kg slanggurkor
1 knippe Dillkronor3 msk Senapsfrö
2.5 dl Ättiksprit – 12%
4.5 dl Vatten
0.75 dl Salt – utan Jod
4.5 dl Strösocker
Gör så här:
Börja med att Blanda Ättika, vatten, salt och strösocker i en bunke.
Rör om tills allt socker löst sig.
Tvätta sedan gurkorna ordentligt, skala om skalet är hårt, vilket mina hemodlade ofta är.
Skär dem i 2-3 mm-tjocka skivor.
Varva gurka med dill och senapsfrö i väl rengjorda glasburkar.
Slå över lagen så att all gurka täcks, burkarna ska vara välfyllda.
Förslut locket och vänd upp och ned på burkarna en gång.
Ställ dem sedan på ett mörkt och svalt ställe i 2-3 veckor innan du börjar äta.
En öppnad burk håller ett par månader i kylskåpet.
Nu njuter vi av de sista skälvande semesterdagarna innan allvaret drar igång igen.
❤








Kommentarer
Skicka en kommentar