Fortsätt till huvudinnehåll

Odla är en sak, men hur tar man hand om allt?

En lång skön ledighet med mycket vila och återhämtning närmar sig sitt slut. Det är en bitterljuv känsla, jag längtar faktiskt lite efter att komma igång igen, men det är väldigt skönt att bara softa runt.

Denna rekordvarma sommar har gett jätteskördar i mitt växthus. Vartenda frö har grott, samtidigt som resten av trädgården har torkat bort. Jag har precis som alla andra varit sparsam med bevattningen, men har tur som bor nära Mälaren och har haft tillgång till vatten ändå. Bevattningen har fokuserats till det ätbara medan gräsmattan ser ut som en öken, det fattas bara sådana där ökenkaktusbollar som blåser fram för att fullända bilden.
       
                Lite bilder på mina odlingar:









Stora skördar är ju ett angenämt problem, men man kan bara äta en viss mängd tomater och gurkor per dag, när det mognar två-tre gurkor om dagen och 19 tomatplantor är överfyllda med olika tomatsorter som mognar fort så får man lov att testa nya saker. Inlagd gurka och torkade gula körsbärstomater blev det den här gången!



Torkade tomater

Ingredienser:

Tomater
Salt
Olivolja
Örter
Vitlök


Gör så här:

Sätt ugnen på 100 grader. Skär tomaterna i fyra delar – eller halvera om de är små. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper med skalsidan nedåt. Strö lite salt över.

Håll ugnen lite öppen så att ångan kommer ut.
Det tar 4-6 timmar innan de är klara. De mindre bitarna kan bli färdiga fortare, ta då ur dem och tryck några hål i de större så fukten kommer ut. När tomaterna känns sega när du tar på dem är de färdiga.

Jag varvade tomaterna med hela kvistar av örter jag hade i trädgården, basilika, oregano, timjan och två klyftor hackad hemodlad vitlök i en burk. Sedan hällde jag på fin olivolja som vi köpt på Rhodos och stängde igen burken!

Inlagd gurka

1 kg slanggurkor
1 knippe Dillkronor
3 msk Senapsfrö
2.5 dl Ättiksprit – 12%
4.5 dl Vatten
0.75 dl Salt – utan Jod
4.5 dl Strösocker

Gör så här:
Börja med att Blanda Ättika, vatten, salt och strösocker i en bunke.
Rör om tills allt socker löst sig.
Tvätta sedan gurkorna ordentligt, skala om skalet är hårt, vilket mina hemodlade ofta är.
Skär dem i 2-3 mm-tjocka skivor.
Varva gurka med dill och senapsfrö i väl rengjorda glasburkar.
Slå över lagen så att all gurka täcks, burkarna ska vara välfyllda.
Förslut locket och vänd upp och ned på burkarna en gång.
Ställ dem sedan på ett mörkt och svalt ställe i 2-3 veckor innan du börjar äta.

En oöppnad burk håller bra i 1 år i ett mörkt, svalt skafferi.
En öppnad burk håller ett par månader i kylskåpet.

Nu njuter vi av de sista skälvande semesterdagarna innan allvaret drar igång igen.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kaffedoftande chokladbiskvier

 Jag fick ett infall och blev vansinnigt sugen på att baka biskvier. Mina försök till temperering har alltid misslyckats, men den här gången blev det faktiskt lyckat, beskriver här nedan hur jag gjort.  Hemligheten med en lyckad smörkräm är att vispa den länge, längre än du tror, den ska vara luftig och vit innan chokladen, ägget och kaffet hälls i. Tokigt goda kaffedoftande chokladbiskvier blev resultatet!  Ingredienser till kaffebiskvier: Botten 280 g mandelmassa 5 msk strösocker 2 äggvitor   Smörkräm 175 g smör, rumstempererat 3 dl florsocker 1 äggula 1 tsk vaniljsocker   Smaksättning: 75 g smält choklad 5 msk espresso   Toppning: 200-300 g choklad (tempererad).   Gör så här: Sätt ugnen på 180 grader. Riv mandelmassan på ett rivjärn och blanda med sockret. Blanda i äggvita så att den blir klumpfri. Spritsa ut bottnar ca 3 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen ca 8-10 minuter. Vispa smör och florsocker, ...

Passionerad hallontårta

Min mamma fyllde år och önskade sig en tårta, inte sötsliskig, gärna lite syrlig med frukt eller bär var önskemålet.Resultatet blev kanske den godaste tårta jag någonsin gjort! Vaniljbottnar enligt tre lika recept: sockerrus.se/ovriga-bakverk/choklad/recept-tartbotten-bas-vanilj-och-citrus/ Hallonmousse: 125 g frysta hallon 1 gelatinblad 1 äggula 0,25 dl socker 2,5 dl vispgrädde nypa bakpulver 1. koka de frysta hallonen och sila bort kärnorna. 2. Lägg gelatinet i kallt vatten i cirka fem minuter. Krama ur vattnet och blanda med hallonen. 3. Låt det svalna lite. 4. Vispa äggulan och sockret fluffigt och blanda sedan i hallonsåsen. 5. Vispa grädden hårt med bakpulvret och vänd ner hallon- äggsmeten lite i taget. 6. Låt moussen stå till sig lite några timmar. 7. Spritsa en kant av maräng innan du fyller tårtan för att undvika rosa kladd utanpå. 8. Spritsa eller bred mousse på tårtbotten. 9. Tryck ned lite färska hallon i fyllningen. Passionscurd 2 msk finrivet ...

Vit choklad och limetryffel med påskfeeling

Fick lite påskfeeling och hittade ett grundrecept som jag gjorde om och gjorde till mitt! Ingredienser: 0.75 dl vispgrädde 300 g vit choklad 1 lime både rivet skal och saft Ca 100 g kokos Gul hushållsfärg Hur gör man: Värm grädde i en kastrull (inte koka) Tillsätt vit choklad Rör till en len smet Tillsätt rivet limeskal och limejuice Rör ordentligt Låt svalna i kyl Färga kokosen gul (jag färgade med gelefärg gul och guld) Rulla smeten till bollar och rulla i den färgade kokosen.  Använd gärna teskedar, Kladdigt värre!! Förvara i kylen om du hinner innan de försvunnit in i munnen. Magiskt goda!