Fortsätt till huvudinnehåll

Pepparkakshus

Nu är det juletid och därmed pepparkaketid.
I min familj gör vi pepparkakshus varje år.
Barnen har alltid haft egna ideer och vi har gjort allt ifrån slottet i Narnia till pyramider, Eiffeltornet och hela städer och byar. I år har 15 åringen gjort ett eget projekt, han byggde upp sin ridskola med stall, café och ridhus. Jag och 16 åringen byggde två mindre hus (det ena är eventuellt Hagrids stuga från Harry Potter) och en kyrka.

Kyrkan

            Kyrkan från sidan

Hela byn

Hästgården

Rosa hus, kyrka och vad som kan vara Hagrids stuga.

Receptet på degen är mjölkfritt, men går såklart att göra på vanligt smör också om man vill:
2 dl strösocker
2 dl farinströ
2 dl ljus sirap
2 dl vatten
250 g (mjölkfritt)smör
2 msk kanel
1 msk mald kardemumma
1 msk malda kryddnejlikor
1 msk mald ingefära
1 msk bikarbonat
Knappt 15 dl vetemjöl

1 Ta fram alla ingredienser och häll socker, sirap och vatten i en kastrull. Koka upp och lyft bort kastrullen från värmen.
2 Dela smöret och lägg det i en bunke (assistenten) tillsammans med kryddorna. Häll över den heta sockerblandningen och rör om tills smöret smält. Låt det svalna lite.
3 Blanda mjöl med bikarbonat och rör ner det i smeten, som blir ganska lös (den sväller sedan).
4 Arbeta ihop degen i assistenten eller för hand, den ska vara lös, men inte klibbig.
5 Låt degen vila i kylskåpet, övertäckt eller inlagd i plastpåse, 1–2 dygn innan den bakas ut.

Baka ut:
Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut en stor kaka på ett bakplåtspapper. Ta ut pepparkaksfigurer eller skär ut husdelar med mått eller skär ut på fri hand. Tänk på att ha ordentligt mellanrum mellan delarna så att de inte fastnar i varandra. Dra bort den deg som "blir över" mellan delarna och lyft över bakplåtspappret med delarna till en ugnsplåt. Sätt in plåten i ugn, 200 grader och grädda kakorna i 5-7 minuter, beroende på tjocklek. Passa noga – pepparkakor bränns lätt.

Kristyr:

8 dl Florsocker
2 äggvita
4 krm citron eller ättikssprit


Vispa samman florsocker, äggvita och ättiksprit till en fast, seg smet, helst med elvisp. Fyll i spritspåse och spritsa ut mönster. Jag använde pastafärg för att färga delar av kristyren.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kaffedoftande chokladbiskvier

 Jag fick ett infall och blev vansinnigt sugen på att baka biskvier. Mina försök till temperering har alltid misslyckats, men den här gången blev det faktiskt lyckat, beskriver här nedan hur jag gjort.  Hemligheten med en lyckad smörkräm är att vispa den länge, längre än du tror, den ska vara luftig och vit innan chokladen, ägget och kaffet hälls i. Tokigt goda kaffedoftande chokladbiskvier blev resultatet!  Ingredienser till kaffebiskvier: Botten 280 g mandelmassa 5 msk strösocker 2 äggvitor   Smörkräm 175 g smör, rumstempererat 3 dl florsocker 1 äggula 1 tsk vaniljsocker   Smaksättning: 75 g smält choklad 5 msk espresso   Toppning: 200-300 g choklad (tempererad).   Gör så här: Sätt ugnen på 180 grader. Riv mandelmassan på ett rivjärn och blanda med sockret. Blanda i äggvita så att den blir klumpfri. Spritsa ut bottnar ca 3 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen ca 8-10 minuter. Vispa smör och florsocker, ...

Passionerad hallontårta

Min mamma fyllde år och önskade sig en tårta, inte sötsliskig, gärna lite syrlig med frukt eller bär var önskemålet.Resultatet blev kanske den godaste tårta jag någonsin gjort! Vaniljbottnar enligt tre lika recept: sockerrus.se/ovriga-bakverk/choklad/recept-tartbotten-bas-vanilj-och-citrus/ Hallonmousse: 125 g frysta hallon 1 gelatinblad 1 äggula 0,25 dl socker 2,5 dl vispgrädde nypa bakpulver 1. koka de frysta hallonen och sila bort kärnorna. 2. Lägg gelatinet i kallt vatten i cirka fem minuter. Krama ur vattnet och blanda med hallonen. 3. Låt det svalna lite. 4. Vispa äggulan och sockret fluffigt och blanda sedan i hallonsåsen. 5. Vispa grädden hårt med bakpulvret och vänd ner hallon- äggsmeten lite i taget. 6. Låt moussen stå till sig lite några timmar. 7. Spritsa en kant av maräng innan du fyller tårtan för att undvika rosa kladd utanpå. 8. Spritsa eller bred mousse på tårtbotten. 9. Tryck ned lite färska hallon i fyllningen. Passionscurd 2 msk finrivet ...

Vit choklad och limetryffel med påskfeeling

Fick lite påskfeeling och hittade ett grundrecept som jag gjorde om och gjorde till mitt! Ingredienser: 0.75 dl vispgrädde 300 g vit choklad 1 lime både rivet skal och saft Ca 100 g kokos Gul hushållsfärg Hur gör man: Värm grädde i en kastrull (inte koka) Tillsätt vit choklad Rör till en len smet Tillsätt rivet limeskal och limejuice Rör ordentligt Låt svalna i kyl Färga kokosen gul (jag färgade med gelefärg gul och guld) Rulla smeten till bollar och rulla i den färgade kokosen.  Använd gärna teskedar, Kladdigt värre!! Förvara i kylen om du hinner innan de försvunnit in i munnen. Magiskt goda!