Fortsätt till huvudinnehåll

Magisk butterkaka med äppelfyllning

Fick plötslig baklust igår och bestämde mig för att testa någonting nytt. Jag har aldrig gjort butterkaka förr och hade lite äpplen som närmar sig övermogna. Så vad göra? Jo en äppeldoftande fantastiskt saftig butterkaka att bjuda kollegorna på jobbet!






Kollegorna

Det blev 1 +1 mindre Butterkaka fritt efter "hela Sverige bakar Birgittas" recept.

Vetedeg

  • 25 g jäst
  • 75 g smör
  • 2 dl mjölk
  • 1 tsk kardemummakärnor, stötta
  • 0,25 tsk salt
  • 0,5 dl socker
  • ägg
  • 7 dl vetemjöl

Kanelfyllning

  • 50 g smör
  • 4 msk råsocker
  • 3 tsk malen kanel
  • 2 rivna äpplen

Marsánfyllning

  • Ca. 2 dl vaniljkräm
  1. Vetedeg
    Smula ner jästen i en degbunke, tillsätt 37 grader varm mjölk.
  2. Tillsätt kardemumma, salt, socker,ägg, rumsvarmt smör och nästan allt mjöl (spara1-2 dl). Arbeta degen smidig.
  3. Jäs degen övertäckt ca 30 min. Förbered fyllningarna under tiden.
  4. Fyllningar
    Rör smör, socker och kanel smidigt och poröst.
  5. Vispa ihop vaniljkrämen och lägg den i en spritsspåse.
  6. Utbakning
    Arbeta degen med resten av mjölet i bunken. Ta upp den på arbetsbänken och knåda den blank.
  7. Kavla ut den till en rektangulär kaka, ca 30 x 45 cm. Bred på kanelsmöret och fördela det rivna äpplet jämt över.
  8. Rulla samman degen från långsidan.Skär rullen i ca 3 cm breda bitar. Ställ dem rätt glest i en smord rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  9. Låt kakan jäsa övertäckt till knappt dubbel storlek.
  10. Tryck ned spritsspetsen mitt i varje bulle och spritsa i en rejäl klick vaniljkräm.
  11. Pensla kakan väl med uppvispat ägg, strö över pärlsocker.
  12. Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen, i ca 35 min. Ugnsvärme: 200 grader.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kaffedoftande chokladbiskvier

 Jag fick ett infall och blev vansinnigt sugen på att baka biskvier. Mina försök till temperering har alltid misslyckats, men den här gången blev det faktiskt lyckat, beskriver här nedan hur jag gjort.  Hemligheten med en lyckad smörkräm är att vispa den länge, längre än du tror, den ska vara luftig och vit innan chokladen, ägget och kaffet hälls i. Tokigt goda kaffedoftande chokladbiskvier blev resultatet!  Ingredienser till kaffebiskvier: Botten 280 g mandelmassa 5 msk strösocker 2 äggvitor   Smörkräm 175 g smör, rumstempererat 3 dl florsocker 1 äggula 1 tsk vaniljsocker   Smaksättning: 75 g smält choklad 5 msk espresso   Toppning: 200-300 g choklad (tempererad).   Gör så här: Sätt ugnen på 180 grader. Riv mandelmassan på ett rivjärn och blanda med sockret. Blanda i äggvita så att den blir klumpfri. Spritsa ut bottnar ca 3 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen ca 8-10 minuter. Vispa smör och florsocker, ...

Passionerad hallontårta

Min mamma fyllde år och önskade sig en tårta, inte sötsliskig, gärna lite syrlig med frukt eller bär var önskemålet.Resultatet blev kanske den godaste tårta jag någonsin gjort! Vaniljbottnar enligt tre lika recept: sockerrus.se/ovriga-bakverk/choklad/recept-tartbotten-bas-vanilj-och-citrus/ Hallonmousse: 125 g frysta hallon 1 gelatinblad 1 äggula 0,25 dl socker 2,5 dl vispgrädde nypa bakpulver 1. koka de frysta hallonen och sila bort kärnorna. 2. Lägg gelatinet i kallt vatten i cirka fem minuter. Krama ur vattnet och blanda med hallonen. 3. Låt det svalna lite. 4. Vispa äggulan och sockret fluffigt och blanda sedan i hallonsåsen. 5. Vispa grädden hårt med bakpulvret och vänd ner hallon- äggsmeten lite i taget. 6. Låt moussen stå till sig lite några timmar. 7. Spritsa en kant av maräng innan du fyller tårtan för att undvika rosa kladd utanpå. 8. Spritsa eller bred mousse på tårtbotten. 9. Tryck ned lite färska hallon i fyllningen. Passionscurd 2 msk finrivet ...

Vit choklad och limetryffel med påskfeeling

Fick lite påskfeeling och hittade ett grundrecept som jag gjorde om och gjorde till mitt! Ingredienser: 0.75 dl vispgrädde 300 g vit choklad 1 lime både rivet skal och saft Ca 100 g kokos Gul hushållsfärg Hur gör man: Värm grädde i en kastrull (inte koka) Tillsätt vit choklad Rör till en len smet Tillsätt rivet limeskal och limejuice Rör ordentligt Låt svalna i kyl Färga kokosen gul (jag färgade med gelefärg gul och guld) Rulla smeten till bollar och rulla i den färgade kokosen.  Använd gärna teskedar, Kladdigt värre!! Förvara i kylen om du hinner innan de försvunnit in i munnen. Magiskt goda!