Fick plötslig baklust igår och bestämde mig för att testa någonting nytt. Jag har aldrig gjort butterkaka förr och hade lite äpplen som närmar sig övermogna. Så vad göra? Jo en äppeldoftande fantastiskt saftig butterkaka att bjuda kollegorna på jobbet!
Kollegorna
Det blev 1 +1 mindre Butterkaka fritt efter "hela Sverige bakar Birgittas" recept.
Vetedeg
- 25 g jäst
- 75 g smör
- 2 dl mjölk
- 1 tsk kardemummakärnor, stötta
- 0,25 tsk salt
- 0,5 dl socker
- 1 ägg
- 7 dl vetemjöl
Kanelfyllning
- 50 g smör
- 4 msk råsocker
- 3 tsk malen kanel
- 2 rivna äpplen
Marsánfyllning
- Ca. 2 dl vaniljkräm
- Vetedeg
Smula ner jästen i en degbunke, tillsätt 37 grader varm mjölk. - Tillsätt kardemumma, salt, socker,ägg, rumsvarmt smör och nästan allt mjöl (spara1-2 dl). Arbeta degen smidig.
- Jäs degen övertäckt ca 30 min. Förbered fyllningarna under tiden.
- Fyllningar
Rör smör, socker och kanel smidigt och poröst. - Vispa ihop vaniljkrämen och lägg den i en spritsspåse.
- Utbakning
Arbeta degen med resten av mjölet i bunken. Ta upp den på arbetsbänken och knåda den blank. - Kavla ut den till en rektangulär kaka, ca 30 x 45 cm. Bred på kanelsmöret och fördela det rivna äpplet jämt över.
- Rulla samman degen från långsidan.Skär rullen i ca 3 cm breda bitar. Ställ dem rätt glest i en smord rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
- Låt kakan jäsa övertäckt till knappt dubbel storlek.
- Tryck ned spritsspetsen mitt i varje bulle och spritsa i en rejäl klick vaniljkräm.
- Pensla kakan väl med uppvispat ägg, strö över pärlsocker.
- Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen, i ca 35 min. Ugnsvärme: 200 grader.

Kommentarer
Skicka en kommentar